Acasă Actualitate Apicultorii din Banat nu vor conflict cu fermierii pe tema neonicotinoidelor

Apicultorii din Banat nu vor conflict cu fermierii pe tema neonicotinoidelor

DISTRIBUIȚI

Crescătorii de albine din Banat – judele Timiș, Arad și Caraș Severin – se tem că propunerea de modificare a legii apiculturii promovată de MADR ar putea sacrifica familia de albine românească Apis Mellifera Carpatica.

Forma noii legi admite importul de alte rase și hibridizarea, de aceea ei protestează împotriva acestei practici, agreată chiar de minister.

Nu vor hibridizarea rasei românești de albine

”Au apărut unii băieți deștepți care au început să aducă rase străine în România. Este vorba de un hibrid care deja creează mari probleme. Vom păți ca francezii cu hibridizarea totală și nu vom mai putea produce mărci și atunci vom depinde de producătorii de mărci din alte țări. Dacă asta ne dorim asta vom avea.

Din păcate actualul ministru al agriculturii promovează idee de hibridizare. Chiar a început să organizeze întâlniri pe acest subiect cu apicultorii din țară să îi convingă că e bine să urmeze această cale. Poate o să ajungă și la Timișoara. Să știți cum să discutați cu el. Noi suntem împotriva acestei hibridizări”, a spus Fetea.

Apicultorii din Banat susțin că ei vor să crească Apis Mellifera Carpatica și să o promoveze cu adevărat. Rasa există de mii de ani.

Apis Mellifera Carpatica este albina românească autohtonă care, adaptându-se la condițiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o rasă aparte. Albina românească s-a format în condițiile specifice pedoclimatice și de bază meliferă din zona carpatică a țării noastre și chiar în unele zone învecinate.

”Să respectăm ghidul de bune practici!”

A doua problemă ridicată de crescătorii de albine din Banat a fost cu privire la pesticidele din agricultură, cum sunt neonicodinoidele, dar și alte substanțe utilizate irațional, care, spun ei, omoară mii de familii de albine anual.

Petre Doda, președintele ACA Timiș, a explicat: “Pentru a nu exista probleme și pentru ca albinele să nu moară din cauza neonicotinoidelor și a altor tratamente trebuie să existe o comunicare foarte strânsă între fermieri și apicultori.

Noi depindem de ei, dar și ei depind noi. Polemizarea este făcută și de albine așa cum știm cu toții. Așadar trebuie să conviețuim și să existe o relație de prietenie și bună colaborare, nu de conflict și dușmănie”. Un  lucru este clar și susținut de producătorii de miere din Banat: fermierii trebuie să respecte normele de tratament al culturilor și cantitatea de substanță pe care o folosesc pe câmp.

Atunci nimeni nu va mai suferi, iar albinele nu vor mai muri. Există un ghid de bune practici în agricultură și în apicultură. Acela trebuie respectat de fermieri și de crescătorii de albine.

”Problema este că ne mor albinele și aruncăm vina unii pe alții. Trebuie să fim uniți, să comunicăm și să căutăm soluții utile pentru ambele părți. Fiecare are nevoie de celălalt: noi de agricultori și agricultorii de apicultori”, a declarat Doda.

De câțiva ani apicultorii din Banat și din întreaga țară strâng semnături pentru interzicerea neonicotinoidelor. E o inițiativă cetățenească susținută de mai multe țări din Occident, la care și ACA România a aderat. Apiculturii vor să adune 1 milion de semnături. Documentul va fi depus în Parlamentul European pentru a fi interzise neonicotinoidele în agricultură.  

A treia problemă ridicată de crescătorii de albine a fost în legătură cu mierea falsificată existentă pe rafturile magazinelor. ”Să fim cinstiți, în ultima vreme, unii dintre noi au învățat să fie șmecheri. Trebuie să recunoaștem că sunt apicultori care adaugă zahăr sau alte adaosuri de siropuri, dar nu este bine deloc.

Nu putem generaliza, dar mai sunt cazuri izolate și mi-aș dori să nu se mai întâmple acest lucru. E un mare păcat și ne pierdem noi credibilitatea.

Noi facem 60-70 de analize pentru mierea care merge la export și vreau să spun că este de foarte buna calitate. Așadar consumați mierea românească fiindcă este de foarte buna calitate. Facem analize și în ceea ce privește substanțele provenite din organisme modificate genetic.

În zona Timiș-Arad, există acel hibrid de  porumb modificat genetic care se cultivă intens și este declarat an de an în cultură. Sigur nu este un pericol dar noi trebuie să facem aceste analize fiindcă așa ni se cere”, a spus Fetea. 

Apicultorii susțin că în România se consumă 800 de grame de miere pe cap de locuitor. În Europa sunt peste 600.000 de apicultori și produc 250.000 de tone, dar consumă 500.000 de tone, așadar jumătate o importă.

Comentarii

comentarii