Acasă Actualitate Aproape 20% dintre şomeri ajung să moară de foame

Aproape 20% dintre şomeri ajung să moară de foame

DISTRIBUIȚI

 
“Şansele săracilor sunt extrem de mici pentru a se salva. Sunt foarte mulţi excluşi, săraci şi disperaţi”, a spus Petru Ilieşu (foto), preşedintele Fundaţiei “Timişoara ‘89” Timişoara.
Efectele dezatruoase ale crizei economico-financiare asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, creşterea alarmantă a şomajului şi a sărăciei au determinat Uniunea Europeană să decreteze 2010 Anul European pentru Combaterea Sărăciei şi a Excluziunii Sociale. În toate cele 27 de state membre, în acest an, vor fi organizate activităţi intense de sprijinire a săracilor şi excluşilor. Schimbarea mentalităţii cetăţenilor cu privire la accesarea drepturilor sociale şi îmbunătăţirea comunicării între structurile administraţiei şi cetăţeni şi necesitatea reevaluării politicilor sociale dezvoltate în ultimul deceniu sunt două dintre concluziile Conferinţei de lansare în România a Anului European 2010 pentru Combaterea Sărăciei şi a Excluziunii Sociale, de la sfârşitul lunii februarie.

Sărăcie, corupţie, delincvenţă şi ignoranţă
 
Necesitatea creşterii gradului de informare a opiniei publice cu privire la fenomenul sărăciei şi excluziunii sociale şi a mobilizării actorilor sociali din domeniu în lupta împotriva excluziunii sociale sunt alte două concluzii. De asemenea, se cere focalizarea prestaţiilor sociale non-contributive pe grupurile cele mai vulnerabile din societate, ce va permite întreruperea ciclului transmiterii sărăciei de la o generaţie la alta, iar în anumite zone, poate, chiar eradicarea sărăciei absolute. “Sărăcia este cauza ce provoacă corupţie, delincvenţă şi ignoranţă. Nu sunt locuri de muncă, iar şomajul agravează sărăcia. Noi oferim excluşilor societăţii şi oamenilor extem de săraci pe care îi adunăm şi de pe străzile Timişoarei hrană, îmbrăcăminte şi alte ajutoare, dar ce facem noi este pe o scară redusă. Şansele săracilor sunt extrem de mici pentru a se salva. Sunt foarte mulţi excluşi, săraci şi disperaţi”, a observat Petru Ilieşu (foto).

19% dintre români nu îşi piermit să mănânce carne

Din păcate, situaţia din Timiş şi din întreaga ţară este gravă. Conform statisticilor, săracii României depăşesc cifra de 1,5 milioane de suflete. România este văzută ca cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria şi Ungaria.
După cum arată o analiză Eurostat privind starea socială a cetăţenilor din Uniunea Europeană, 17% dintre românii care ajung şomeri îşi pierd orice speranţă şi ajung muritori de foame, iar 19% nu îşi permit să mănânce carne la masă, nici măcar o dată la două zile. În judeţul Timiş, în ultimii ani, o mare parte din buget a fost îndreptată către asistenţa socială, dar analizele arată că nu asta e soluţia. O zicală înţeleaptă spune să îi oferi omului undiţa, nu peştele. Nu ajutorul social direct în bani este şansa săracului sau a exclusului din societate, ci autorităţile trebuie să le ofere condiţii să îşi câştige singuri acei bani, prin muncă, aşadar soluţia este crearea locurilor de muncă. În Timiş, în primele trei trimestre din 2009, autorităţile locale au oferit peste 17.500 de ajutoare sociale, iar la nivel naţional, cifrele se ridică până la 1.500.000 de asistaţi. Aşa cum mai arată statisticile, angajatul român cheltuieşte peste 40% din salariu pe mâncare, iar acest fapt demonstrează că omul este sărac. Pe 2010, bugetul Timişului se ridică la 115 milioane de euro şi, ca de obicei, o mare parte se va duce pe asistaţi. Una dintre acţiunile concrete în 2010 pentru eradicarea sărăciei este  Campania de promovare a drepturilor sociale, cu scopul creşterii gradului de informare a cetăţenilor cu privire la drepturile sociale, precum şi sprijinirea potenţialilor beneficiari în favorizarea accesului la drepturi.

Comentarii

comentarii