Acasă Eveniment Aproape 60% dintre bărbaţii din Regiunea de Vest au probleme că sunt...

Aproape 60% dintre bărbaţii din Regiunea de Vest au probleme că sunt bărbaţi

DISTRIBUIȚI

Aţi avut probleme că sunteţi bărbat (în cazul bărbaţilor) sau că sunteţi femeie (în cazul femeilor)? a fost întrebarea pusă angajaţilor (peste 100.000) din cadrul a 200 de companii şi unităţi din administraţia publică din toate regiunile ţării, în cadrul Raportului de Cercetare privind discriminarea de gen pe piaţa muncii, realizat de către Blocul Naţional Sindical. Spre surprinderea tuturor, aproape 60% dintre bărbaţii intervievaţi din Regiunea de Vest au declarat “Da”, adică au avut probleme că sunt bărbaţi, pe când numai 55,85% dintre femei au spus “Da”, au avut dificultăţi că sunt femei.
20% au fost victima hărţuirii

Conform Strategiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi (2010-2015) a Uniunii Europene, riscul sărăciei este mai mare în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor. Femeile sunt principalele victime ale violenţei bazate pe criterii de sex. De asemenea, femeile şi fetele sunt mai vulnerabile la traficul de fiinţe umane. Strategia reprezintă programul de lucru al Comisiei Europene în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2010-2015. Aceasta urmează abordarea dublă a iniţiativelor specifice şi integrarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în cadrul tuturor politicilor şi activităţilor UE („abordarea integrată a perspectivei de gen”) care a devenit marca distinctivă a activităţii UE de promovare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. “Aţi fost vreodată victima hărţuirii?” – a fost altă întrebare a chestionarului. 74,43% dintre respondenţii din Regiunea de Vest au răspuns “Nu” (atât femei, cât şi bărbaţi) şi numai aproape 20% au spus “Da”, au fost hărţuiţi.

Rata de ocupare la femei este mai mică în UE

Care este situaţia în UE (cele 27 de state membre), când vine vorba despre egalitatea între femei şi bărbaţi? Progresele realizate în acest domeniu sunt evaluate în fiecare an şi prezentate într-un raport privind egalitatea între femei şi bărbaţi.
Numărul femeilor încadrate în muncă este în creştere, dar rămâne inferior celui al bărbaţilor, chiar dacă majoritatea studenţilor şi absolvenţilor de universitate sunt femei.
Femeile continuă să câştige, în medie, cu 17.8% mai puţin decât bărbaţii, pentru fiecare oră lucrată, iar această cifră se menţine la un nivel stabil. Femeile sunt încă slab reprezentate în funcţii de decizie politică şi economică, deşi, în ultimul deceniu, a crescut numărul celor care ocupă astfel de posturi. Responsabilităţile familiale sunt încă inegal repartizate între femei şi bărbaţi.
50% dintre românii chestionaţi de Raportul BNS consideră că sunt foarte nemulţumiţi, nemulţumiţi şi aşa şi aşa, în ceee ce priveşte locul de muncă. Numai 15% dintre intervievaţi sunt foarte mulţumiţi de locul de muncă.

Comentarii

comentarii