Acasă Eveniment Aproape 75.000 de migranți au fost opriți la frontiera cu Serbia, în...

Aproape 75.000 de migranți au fost opriți la frontiera cu Serbia, în 2021. Peste 7.000 au pătruns, însă, ilegal în țară

DISTRIBUIȚI

În anul 2021, aproape 75.000 de cetățeni străini, migranți, au încercat să intre ilegal în România, dar au fost opriți la frontieră. Numărul este de două ori mai mare decât cel din 2020 și de 30 de ori mai mare decât cel din 2018. Pe de altă parte, peste 7.000 au reușit să intre ilegal în țară, dar majoritatea acestora au solicitat azil. Prefectura a dispus unele măsuri pentru ajutorarea celor care au solicitat azil, în timp Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, ONG-urile și cultele religioase le oferă zilnic mese calde câtorva zeci de astfel de persoane.

„Este un fenomen pe care, probabil, îl cunosc toți timișenii. Este un fenomen mai vechi, dar care a căpătat amploare în 2020. Au fost niște cifre de vârf pe parcursul anului 2021, când în acțiunea de depistare timpurie, măsuri preventive la frontieră, s-au făcut 75.000 acțiuni de oprire a unor persoane care doreau să treacă ilegal frontiera României”, a precizat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Mai exact, au precizat reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, la graniță au fost oprite, în 2021,  74.683 de persoane care încercat să intre fraudulos în țară. Anterior, în 2020 au fost în jur de 34.938; în 2019 – 6.107; iar în 2018 – 2.584. Apogeul a fost atins în octombrie 2021 când au fost oprite 13.000 de astfel de persoane.

În ceea ce privește traficul de migranți, au fost 149 de persoane asupra cărora au fost luate măsuri de cercetare: 31 au fost cercetate în libertate, 18 au fost reținute în arest preventiv pentru 24 de ore, 60 au fost plasate sub control judiciar, iar 40 au fost puse în arest pentru 30 de zile.

În ceea ce privește migranții care, totuși, au intrat ilegal în România, numărul acestora a fost de 7.304 persoane. Aceștia au fost duși la sediile ITPF Timișoara. Dintre aceste persoane, 5.295 sunt solicitanți azil, iar 2009 au fost depistați fără documente. Activități legate de migranți au avut și DSP Timiș, care a testat peste 5.000 de astfel de persoane carantinate în urma intrării în țară din Serbia, depistând 44 de cazuri de COVID-19. „Volumul nu a fost extraordinar de mare”, a concluzionat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș. Au existat, însă, și cazuri excepționale – nașteri, tratări ale unor infecții respiratorii sau chiar intervenții chirurgicale, dar și acestea au fost „sporadice”.

În ceea ce privește migranții care se plimbă nestingheriți prin Timișoara, autoritățile nu prea au ce să facă. Încearcă să îi trimită pe solicitanții de azil în centrele unde sunt repartizați – pe unii chiar la Galați, Rădăuți sau Giurgiu –, însă, aceștia având libertate de circulație, de cele mai multe ori se întorc. Pe de altă parte, pe cei repartizați la centrul din Timișoara, prefectura încearcă să îi implice în piața muncii, organizând mai multe întâlniri cu cei mai mari angajatori. În privința celor care nu sunt solicitanți de azil, dacă nu doresc să își depună documentele, aceștia ajung în custodie serviciilor de imigrări.

„Având în vedere presiunea care a existat în 2021 și faptul că doar 10% dintre cei care au forțat frontiera au pătruns pe teritoriu României, eu cred că este o situație foarte bună, iar Poliția de Frontieră merită felicitări, uitându-ne la cifrele din anii trecuți. Celelalte instituții au adus fiecare suportul pe care l-au putut”, a concluzionat Drăgănescu.

Pentru anul 2022, autoritățile nu știu exact la ce să se aștepte. Primele semnale ar fi, însă, că presiunea pe granițele României va scădea, pentru că migranții au început să „forțeze” granița sârbo-ungară, ocolind astfel țara noastră.

Comentarii

comentarii