Acasă Eveniment Aquatim a lansat cel mai mare proiect de investiţii în apă-canal din...

Aquatim a lansat cel mai mare proiect de investiţii în apă-canal din Timiş

DISTRIBUIȚI

100 de kilometri de reţele de alimentare cu apă potabilă şi 200 de kilometri de reţele de canalizare vor fi construite în judeţul Timiş, în următorii ani, prin cel mai mare proiect de investiţii apă-canal desfăşurat vreodată în judeţ şi prezentat, miercuri, 16 februarie, la sediul Aquatim. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, a spus că vor fi construite în oraşul de pe Bega, principalul beneficiar, aproape 5 kilometri de conducte de alimentare cu apă şi alţi aproape 5 kilometri de reţele vor fi înlocuite. De asemenea, vor fi construiţi 16 kilometri de reţele de canalizare şi alţi 12 vor fi înlocuiţi. Valoarea totală, 27.500.000 de euro. Staţii noi de tratare a apei

În plus, în judeţ, vor fi edificate trei staţii noi de tratare a apei potabile, în Sânnicolau Mare, Recaş şi Gătaia şi alte şapte staţii de epurare în Sânnicolau Mare, Jmbolia, Deta, Buziaş, Făget, Recaş şi Ciacova. “Este cel mai mare proiect de investiţii pe apă-canal din judeţul Timiş. E o investiţie extraordinar de importantă”, a spus Constantin Ostaficiuc, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal (ADI) Timiş. În luna ianuarie a acestui an, s-au concretizat eforturile ADI  şi ale Aquatim de a atrage noi fonduri europene pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare pentru judeţul Timiş. Uniunea Europeană a aprobat aplicaţia în valoare de peste 118,87 de milioane de euro. Proiectul “Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”, finanţat din Fondul de Coeziune, se va derula prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Banii vor fi folosiţi pentru noi reţele de alimentare cu apă şi canalizare, staţii de tratare a apei şi staţii de epurare a apei uzate în judeţul Timiş, în localităţile: Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Gătaia, Recaş, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român, Utvin. 

Tarife suportabile

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a spus că Aquatim are experienţa atragerii şi gestionării fondurilor europene. Drept dovadă este măsura ISPA, în valoare de 45,32 milioane de euro, bani care au fost destinaţi reabilitării Staţiei de Epurare Timişoara, reabilitării şi extinderii sistemului de canalizare şi asistenţei tehnice pentru supervizarea lucrărilor şi regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. În domeniul apei potabile şi al apei uzate, limitele de calitate impuse de legislaţia europeană sunt tot mai severe. Atingerea acestor exigenţe de mediu necesită, de regulă, schimbarea tehnologiilor de tratare – epurare cu tehnologii noi, dar care implică costuri de investiţie foarte mari. Pentru a menţine tarifele în limite suportabile, strategia de dezvoltare a Aquatim se bazează pe atragerea fondurilor nerambursabile.

 

Comentarii

comentarii