Acasă Administraţie Aquatim și patrimoniul industrial. Muzeul Apei se deschide în 2023

Aquatim și patrimoniul industrial. Muzeul Apei se deschide în 2023

DISTRIBUIȚI

Aquatim și-a asumat, pe termen lung, angajamentul de păstrare a patrimoniului industrial pe care îl administrează și promovarea acestuia, în rândul partenerilor instituționali, operatorilor culturali, administrației, angajaților și publicului larg, în general.

Două sunt reperele de interes, în acest sens, unde anul acesta compania de apă a organizat mai multe expoziții și vizite ghidate, cu acces gratuit pentru public: Uzina de Apă Industrială din cartierul Fabric și vechea Uzină de apă nr. 1, din Ciarda Roșie, viitorul Muzeu al Apei Timișoara.

Două expoziții inedite de arhitectură, Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil și Fața |ne|obișnuită a Art Nouveau, au fost găzduite în perioada septembrie – noiembrie, la vechea Uzină de Apă din Timișoara, grație unui parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului și Aquatim și proiectului cu finanțare europeană, ARTNOUVEAU2.

Timp de zece sâmbete la rând, expozițiile au fost vizitate de peste 500 de persoane ce au avut ocazia să exploreze detaliile și elementele comune ale stilului ArtNouveau răspândit în toată lumea, dar și să descopere cum se conturează viitorul Muzeu al Apei. Ansamblul de clădiri istorice (date în folosință în 1914), aparținând vechii uzine, format din grupul de fântâni, clădirea filtrelor și stația de pompare, este în curs de restaurare și funcționalizare și va fi deschis, din 2023, pentru vizitatori și evenimente culturale și artistice. În perioada octombrie-noiembrie 2022, au fost organizate trei vizite ghidate al uzinei de apă, dintre care două în parteneriat cu Festivalul de gastronomie artizanală La Pas Timișoara și Festivalul IMPULS Fabric, organizat de Institutul Francez.

Uzina de Apă Industrială, pusă în funcțiune în 1916, ca Stabilimentul Apei de stropit, este astăzi parte a centrului educațional Aquapic, ce oferă activități de educație informală, în aer liber, pentru grupuri de elevi, vizite ghidate și diverse acțiuni culturale și artistice pentru publicul larg. Centrul este deschis în sezonul primăvară-toamnă, de luni până vineri, între orele 9-12.  Sezonul 2022 a început, la Aquapic, în 22 martie, cu expoziția de arhitectură de interior și design grafic Urma Apei, a studenților din anul terminal de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism UPT, și s-a încheiat în 5 noiembrie, cu turul ghidat, organizat în parteneriat cu Facultatea de Arte UVT – explică reprezentanții Aquatim.

 

Comentarii

comentarii