Acasă Actualitate Arabii vor să construiască o moschee nouă în Timișoara. Cea de acum...

Arabii vor să construiască o moschee nouă în Timișoara. Cea de acum a devenit neîncăpătoare

DISTRIBUIȚI

În ultimii ani, moscheea de pe strada Dr. Ioan Mureșan din Timișoara a devenit neîncăpătoare. Clădirea a fost construită în 1992 la inițiativa unor oameni de afaceri din oraș și în primă fază a existat o singură sală de rugăciune, la etajul întâi. Între timp a mai fost amenajată o sală și etajul doi, însă la rugăciunile importante holurile și curtea sunt pline. Astfel, arabii din Timișoara au decis să construiască o nouă moschee, mult mai încăpătoare.

“Au venit muncitorii din toate țările arabe, la care se adaugă un număr mare de studenți. Acum vin cam 600 de persoane la rugăciune, nu pot încăpea toți, e și o clădire veche. Am început să căutăm un teren, să construim o moschee și un centru islamic mai mare, să încapă toată lumea. Am vorbit și la Prefectură, vom merge și la Primărie, poate primim un sprijin”, a mai spus imamul Alim Sawfan.

În cadrul centrului islamic din Timișoara funcționează și o școală arabă, autorizată de Ministerul Învățământului, unde învață în jur de 150 de copii, din clasa a zero, până în clasa a 12-a.

Între timp, arabii din Timișoara au demarat și un proiect prin care doresc recunoașterea arabilor ca minoritate etnică în România.

“Este un proiect foarte amplu și de interes național. Dorim ca noi, arabii, să fim recunoscuți ca minoritate națională în România. Avem multe argumente. În primul rând, noi suntem cetățeni români cu drepturi depline. Trăim în România de foarte mulți ani. Eu, de exemplu, trăiesc aici de 41 de ani ani. Am colegi care sunt în România din anii 60, alții sunt aici din anii 70. Formăm o pătură socială puternică, suntem implicați în viața socială și economică a țării. E nevoie de un act normativ sau de un proiect de lege prin parlament ca noi să fim recunoscuți ca minoritate”, a spus doctorul Ziad Al Massalmeh, președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara

“Am convenit cu ei să vină cu cerere clar scrisă, care să fie susținută de un număr cât mai mare de semnături, urmând ca apoi să depunem toate diligențele la Guvern și la Parlament, pentru a obține un punct de vedere și de a genera un proiect în acest sens. A rămas ca într-un termen de trei săptămâni să ne întâlnim din nou, iar apoi vă voi putea spune mai multe. Comunitatea arabă este o cumunitate numeroasă, loială, care a prins rădăcini, cu rezultate bune în zona noastră, în vestul țării”, a adăugat Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș.

Timişoara este unul din centrele importante ale arabilor din România. În tot județul Timiș, conform cifrelor neoficiale, aproximativ 10.000 de arabi. Cei mai mulţi provin din Palestina şi Siria, dar sunt şi din Irak, Libia, Egipt, Maroc şi Tunisia. În ultima perioadă au început să vină muncitori arabi din Asia îndepărtată, din Sri Lanka sau Bangladesh.

Comentarii

comentarii