Acasă Actualitate Aradul exporta apă potabilă în Ungaria

Aradul exporta apă potabilă în Ungaria

394
DISTRIBUIȚI

Compania de Apă Arad va furniza apă potabilă pentru 60 de localităţi din Ungaria, după ce autorităţile ungare au făcut o solicitare în acest sens, din cauza conţinutului mare de arsen existent în apa distribuită în judeţul Bekes.
Compania arădeană de Apă şi instituţia similară din Bekes au semnat, miercuri, la Bekescsaba, un contract de constituire a unui consorţiu româno-maghiar, prin care se va derula furnizarea apei spre ţara vecină. Consorţiul, în care companiile de apă din Arad şi Bekes deţin câte 50 la sută din acţiuni, va deveni operaţional din luna martie. Beneficiarii acestui proiect vor fi aproximativ 350.000 de oameni, din 60 de localităţi din judeţul ungar Bekes.
„Prin acest proiect, Compania de Apă Arad va încasa bani, care îi vor permite să nu mai crească preţul la apa potabilă livrată populaţiei. De asemenea, prin acest proiect întărim relaţiile regionale şi, totodată se va contribui substanţial la veniturile Companiei de Apă, ceea ce va permite menţinerea unui preţ constant la apa potabilă livrată populaţiei”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În perioada următoare, va fi întocmit un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei conducte de aducţiune şi 20 de puţuri de forare a apei. Amenajarea conductei şi a puţurilor de forare se va face până în anul 2012, an din care va începe livrarea de apă de la Arad spre Bekes.
Partea ungară a solicitat 30.000 metri cubi de apă pe zi, deoarece apa din zona Bekes are un conţinut mare de arsen (un metaloid cristalizat, ai cărui compuşi sunt otrăvitori). Aradul foloseşte în acest moment 30 la sută din disponibilul de apă potabilă din judeţ, urmând ca 30 la sută să fie furnizată în Ungaria, iar judeţului Arad să-i rămână o rezervă de 40 la sută, conform normelor de siguranţă impuse de standardele UE.
Acest proiect a primit avizul favorabil al reprezentanţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a creditat cu 3,7 milioane de dolari Compania de Apă Canal Arad, pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de epurare şi a reţelelor de transport.
Apa potabilă din judeţul Arad care va fi livrată consumatorilor din Ungaria provine din 110 puţuri forate între localităţile Horia şi Şimand.

Comentarii

comentarii