Acasă Actualitate „ARC” 2024, la final. Consulul României din Szeged, Florin Vasiloni, a vizitat...

„ARC” 2024, la final. Consulul României din Szeged, Florin Vasiloni, a vizitat tabăra “Căprioara” din Hunedoara

DISTRIBUIȚI

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a încheiat oficial, cea de a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”, organizată în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu sprijinul Direcțiilor Județene pentru Tineret și Sport și al Patriarhiei Române.

La eveniment au participat Gheorghe Cârciu, europarlamentar, Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale, care a transmis mesajul de susținere al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a transmis mesajul ministrului Natalia Intotero, 
Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău, Daniela Palcău, inspector școlar general, Buzău, din partea Ministerului Educației, Irina Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, 
Florin Vasiloni, consul general al României la Szeged, Daniel Banu, consul general al României la Gyula, PS Veniamin – episcopul Basarabiei de Sud, Părintele Arhimandrit David Petrovici (Mănăstirea Caraiman), alte oficialități, jurnaliști, etc.

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7000 de participanți din 20 de țări, iar mulți dintre aceștia au avut ocazia să descopere pentru prima dată frumusețea și diversitatea României.

A fost o ediție record, atât în privința numărului de participanți, cât și a locațiilor implicate, cea mai mare din istoria acestui program”, a declarat Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Dragi tineri, ați avut șansa să redescoperiți valorile care ne unesc, să vă reîmprospătați cunoștințele despre cultura, spiritualitatea, tradițiile și identitatea noastră și să simțiți că faceți parte dintr-o comunitate mai mare: poporul român. Familia și comunitatea sunt esențiale pentru noi toți. Într-o lume în care tehnologia ne apropie, dar ne și distanțează uneori de ceea ce contează cu adevărat, acest program de tabere v-a oferit ocazia să vă reconectați la tot ceea ce înseamnă România și a fi român” – fragment din mesajul premierului Marcel Ciolacu, transmis de Andrei Ungar, consilier de stat.

Într-o atmosferă de sărbătoare, împreună cu reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor implicate în proiect, au fost evidențiate principalele repere ale acestei ediții.

De-a lungul celor nouă săptămâni de tabără, 226 de profesori și 70 de voluntari au desfășurat cu copiii ateliere de limbă română, istorie, geografie și creație (muzică, pictură, teatru și dans). De asemenea, în programul taberelor au fost incluse activități sportive și excursii la principalele obiective turistice și culturale din cele 7 județe în care au fost organizate aceste tabere, respectiv Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Neamț, Prahova și Vrancea.

Cu sprijinul Direcțiilor Județene pentru Tineret și Sport, au fost incluse și activități de prim-ajutor, de prevenție în caz de situații de urgență, antidrog, anti-bullying, altele, organizate de instituțiile responsabile, astfel încât să-i familiarizeze pe copii cu competențele, misiunile specifice ale acestora și cu responsabilitățile pe care trebuie să și le asume cetățenii.

Pe scena evenimentului, Ansamblul de dans popular Nufărul din Cahul, Republica Moldova, Ansamblul etno-folcloric Izvorașul din satul Ropcea, regiunea Cernăuți, Grupul Folcloric Urmașii lui Ștefan din satul Mahala, Ucraina și Orchestra Mărțișorul din Cernăuți au prezentat atât invitaților, cât și participanților din Tabara Poiana Pinului un program artistic prin care au pus în valoare costumul popular autentic și folclorul românesc.

Programul de Tabere „ARC”, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedicat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni, își propune să ofere participanților o perspectivă actualizată asupra istoriei, culturii și civilizației românești, vizând totodată păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni.

Programul de Tabere „ARC” 2024 (2 iulie – 3 septembrie 2024) s-a derulat în serii de câte șapte zile, în următoarele locații: Centrul de agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Centrul de agrement Codrii de Aramă – Agafton, județul Botoșani; Centrul de agrement Poiana Pinului, județul Buzău; Centrul de agrement Căprioara, județul Hunedoara; Mănăstirea Caraiman, județul Prahova; Centrul de agrement Oglinzi, județul Neamț, Centrul de agrement Gălăciuc, județul Vrancea.

În marja prezenței la festivitățile organizate cu ocazia închiderii Taberelor ARC 2024, la care au participat și tineri români din Ungaria, Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged-Ungaria, a vizitat Tabăra “Căprioara” din județul Hunedoara, unde a avut întrevederi cu autorități locale hunedorene.

Comentarii

comentarii