Acasă Actualitate Arheologii au descoperit la Românești, la 100 km de Timișoara, cele mai...

Arheologii au descoperit la Românești, la 100 km de Timișoara, cele mai vechi fosile de oameni moderni din Europa. Cu ce s-ar fi ocupat

DISTRIBUIȚI

Arheologii au descoperit în România cele mai vechi fosile de oameni moderni din Europa.

Arheologul Wei Chu din Țările de Jos și colegii săi au povestit despre săpăturile lor recente din vestul României, într-un articol din revista Scientific Reports, citat de phys.org.

Lucrările s-au efectuat la situl Românești, situat la doar 100 de kilometrii de Timișoara, unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei când vine vorba de cei mai vechi Homo Sapiens, întrucât oferă o perspectivă asupra felului în care oamenii moderni s-au adaptat la mediul european.

Multe fosile timpurii de Homo sapiens au fost descoperite în sud-estul Europei, probabil pentru că au intrat pentru prima dată pe continent prin Peninsula Balcanică.

Potrivit cercetătorilor, artefactele de la Românești arată că Homo sapiens s-au adaptat la continentul european prin producerea de lame de piatră, care probabil au fost folosite pentru săgeți și sulițe. Totodată, au fost găsite pietre de șlefuire care arată că Românești ar fi putut fi un fel de atelier de proiectile.

Mii de artefacte, unele provenind de la peste 300 km depărtare, combinate cu dovezi că focul a fost utilizat în zonă, arată că Românești a fost un loc important în care oamenii s-au întors în mod repetat. Analizele microscopice ale suprafețelor artefactelor demonstrează că cele mai multe dintre ele nu au fost utilizate, sugerând că amplasamentul ar fi putut fi folosit ca loc pentru fabricarea instrumentelor, care au fost ulterior transportate în afara locației.

Descoperirea arheologilor indică schimbări în modurile de subzistență ale Homo sapiens în comparație cu neandertalienii, ajutând la explicarea succesului lor.

Următorul pas este încercarea de a detalia care a fost relația acestor Homo sapiens timpurii cu neandertalienii anteriori. Fosilele contemporane din apropiere indică faptul că Homo sapiens și oamenii de Neandertal s-au încrucișat, dar nu se știe încă ce înseamnă asta pentru modul în care stilul lor de viață s-a schimbat și cum se poate vedea acest lucru în vestigiile lor arheologice.

Sursa: Phys.org

Comentarii

comentarii