Acasă Actualitate Arhierie și filantropie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, la 7 decenii de...

Arhierie și filantropie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, la 7 decenii de viață

DISTRIBUIȚI

În Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, din cadrul Mitropoliei Banatului, a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, lansarea volumului omagial „Arhierie și filantropie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, la 7 decenii de viață”.

La acest deosebit eveniment cultural au participat membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei, protopopi, monahi și monahii, academicieni, profesori universitari, clerici, reprezentanți ai autorităților județene, precum și oameni de cultură, cercetători și colaboratori ai ÎPS Ioan din vremea păstoririi sale în Episcopia Covasnei și Harghitei.

În cuvântul de deschidere, părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, a creionat o suită de aspecte referențiale din viața și activitatea pastorală, culturală și social-filantropică a celui de-al treilea mitropolit al Banatului. În continuare, acad. Ioan Păun Otiman, președinte de onoare al Academiei Române – Filiala Timișoara, prof. dr. Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației, ing. Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, Varujan Vosganian, fost ministru al economiei și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, prof. dr. Ioan Lăcătușu, director științific – Centrul European de Studii Covasna – Harghita au rostit alocuțiuni, care au zugrăvit chipul și personalitatea păstorului duhovnicesc al românilor ortodocși de la granița de vest a țării.

Volumul dedicat înaltpreasfințitului părinte mitropolit Ioan, cu prilejul împlinirii a 70 de ani, se deschide cu un cuvânt de felicitare al preafericitului părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cuprinde evocări, articole și studii științifice, însoțite de o biografie și de o serie de instantanee din adolescență, din timpul studenției, din activitatea pastorală desfășurată în Episcopia Covasnei și Harghitei și Arhiepiscopia Timișoarei.

Evocările, aprecierile, amintirile și cuvintele de înțelepciune care alcătuiesc volumul omagial sunt semnate de academicieni, foști și actuali demnitari ai statului român, profesori, scriitori, istorici, cercetători, poeți, reprezentanți ai unor instituții culturale, preoți din țară și străinătate, foști deportați în Bărăgan, luptători în Revoluția din Decembrie 1989 și teologi români. Toate datele și informațiile prezentate aduc un plus de lumină asupra făptuirilor pastoral-misionare, duhovnicești, culturale, filantropice și patriotice care aurolează profilul moral-spiritual al Ierarhului neodihnit întru propășirea bisericii lui Hristos și a neamului românesc.

 

Comentarii

comentarii