Acasă Actualitate Aripile nopții – o expoziție inedită de 40 de bufnițe și fluturi,...

Aripile nopții – o expoziție inedită de 40 de bufnițe și fluturi, inaugurată la Muzeul Banatului Timișoara

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Societatea Lepidopterologică Română, a deschis oficial o inedită expoziție cu păsări (cucuvele, bufnițe etc.) și fluturi de noapte, vineri, 1 noiembrie 2019, în mansarda B2, din cadrul Bastion Theresia Timișoara.

Sretco Milencovici, șeful secției de Științele Naturii, a explicat:

”În cadrul expoziției avem două personalități bănățene Dionisie Linția și Frederic Konig, naturaliști, amândoi sunt cetățeni de onoare ai Timișoarei. Avem aici 40 de exponate, dar e o infimă parte din ce avem la Muzeul Banatului. Am vrut să prezentăm păsările naturalizate, respectiv bufnițele și lepidopterele. Avem aici bufnițe de 90 – 100 de ani de când au fost împăiate de domnul Linția și fluturii de noapte care sunt tematici au 40- 50 de ani de când au fost împăiați. Aici organizăm și ateliere cu studenții și cu elevii în această perioadă cât este deschisă expoziția. Deja avem 20 de școli care s-au anunțat pentru a dezvolta ateliere aici pe tema fluturilor și a bufnițelor. Le așteptăm aici pe toate școlile și pe toți iubitorii de natură”.

Specimenele fac parte din secția de Științele Naturii, colecțiile ”Dionisie Linția” și ”dr. Frederic König”, personalități în domeniul ornitologiei și entomologiei mondiale.

Expoziția este intitulat metaforic ”Aripile Nopții” și aduce în fața vizitatorilor specimene naturalizate de bufnițe și fluturi de noapte.

În cadrul expoziției sunt programate și ateliere tematice pentru copii, mai multe școli din Timișoara au anunțat deja prezența. În cadrul activităților elevii vor învață să colecționeze bufnițe și fluturi în stil Origami, vor studia cu lupa binoculară structura penelor de pasăre, vor desena bufnițe și diferite alte obiecte cu motive specifice acestor păsări și fluturi de noapte. Înscrierile pentru ateliere nu s-au încheiat, iar unitățile de învățământ care își doresc să participe cu elevii pot contacta secretariatul Muzeului Național al Banatului pentru programări.

”Păsările Nopții” rămân expuse până în 30 noiembrie. Intrarea este liberă pentru copii, studenți și pensionari iar, pentru adulți, biletul este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Comentarii

comentarii