Acasă Actualitate Aromânii vor să fie minoritari cu orice preţ

Aromânii vor să fie minoritari cu orice preţ

416
DISTRIBUIȚI

Liderii aromânilor deschid un nou proces, la Timişoara?
Comunitatea Armână din România ameninţă un profesor universitar de la Timişoara cu procese, în caz că refuză să-şi ceară scuze publice. Totul a pornit în urma afirmaţiilor Vioricăi Bălteanu, profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara.  În ZIUA de VEST, aceasta a declarat că liderii aromânilor atentetează la securitatea naţională a României, după ce liderii aromânilor au solicitat statutul de minoritate. Profesoara de la Catedra de Limbi Romanice din UVT a afirmat atunci şi că deputatul aromân Costică Canacheu este semianalfabet, deoarece face afrmaţii fără vreun suport ştiinţific. D-na Bălteanu nu este acum speriată de un eventual proces şi nu poate concepe să-şi ceară scuze. Din contră… Liderii aromânilor au mai deschis şi alte procese. Le-au pierdut pe toate…

Aromânii vă cer să transmiteţi scuze publice, susţinând că suntenţi tendenţioasă şi i-aţi calomniat. Ce veţi face?

Am afirmat că deputatul PDL Costică Canacheu îşi permite să ne ameninţe cu re-scrierea istoriei Europei din partea balcanică a sa şi cu re-scrierea istoriei limbii române, întrucât pretinde, împreună cu alte persoane, cu acelaşi nivel de cultură, că aromânii ar fi un popor aparte şi că dialectul pe care îl vorbesc ei, un dialect al limbii române, ar fi, de fapt, o limbă de sine stătătoare. Am afirmat că este semianalfabet şi îmi menţin părerea. M-am bazat pe faptul că, atunci când te pregăteşti să-ţi sărbătoreşti jumătate de secol de viaţă, luându-ţi în sfârşit bacalaureatul cu… vai nevoie, la un liceu industrial, nu prea poţi să te consideri un om de cultură, la 52-53 de ani, fără să fi dovedit că ai creat ceva concret în ştiinţă, cultură. Nimeni nu ştie ca dl. Canacheu să-şi fi făcut un bagaj cultural notabil prin trudă proprie, ca autodidact, în acest, totuşi, scurt răstimp de când are liceul terminat. Că înainte, nici atât.

Vă este frică de un eventual proces cu liderii aromânilor sau cu Costică Canacheu?
Nu sunt sperioasă de felul meu. Noi, românii, suntem un neam care are demnitate, putere de a lupta şi spera. Costică Canacheu a dat până acum în judecată pe doi distinşi oameni de ştiinţă, pe Emil Ţârcomnicu, cercetător ştiinţific dr. la Bucureşti şi pe conf. dr. Lascu Stoica, de la Constanţa, ambii aromâni, cercetători valoroşi. Cu primul a pierdut la fond, a pierdut şi la recurs. Şi cu Lascu Stoica a pierdut la fond şi a făcut recurs. Este în conflict cu Ion Caramitru, dar şi cu foarte mulţi aromâni care sunt cu adevărat oameni ce au un bagaj cultural enorm. Repet, nu îmi este frică.

Ce veţi face, totuşi, în cazul unui proces?

Dacă mă dă în judecată, vom alcătui, probabil, o ligă a victimelor lui Costică Canacheu şi cred că consecinţele ar putea fi un pic neplăcute pentru acest procesoman, care a dat în judecată şi Statul Român, deşi i s-a  explicat că istoricii străini şi români, dar şi lingviştii cei mai reputaţi, cercetând foarte atent documentele, au scris tratate, studii şi au demonstrat clar cum stau lucrurile.

De ce susţine Costică Canacheu şi alţi lideri ai aromânilor că au o limbă proprie şi vor dă devină minoritate în România?
În niciun caz având gânduri bune faţă de România. Ei speră să obţină din oficiu un loc în parlament, speră să obţină în fiecare an importante sume de bani. Aşa cum au minorităţie adevărate. Asta se întâmplă pentru că aromânii fac jocul altora, fac jocurile unor forţe din Balcani şi vor să declanşeze un efect al dominoului, lucru subliniat şi de savantul meglenoromân Petar Atanasov (Skopje).

Aţi primit mesaje de ameninţare?
Dimpotrivă. Am primit multe mesaje de susţinere şi de solidaritate. Aromânii de bună-credinţă nu acceptă ideile promovate de Cancheu şi alţii asemeni lui. Ei induc pe multă lume în eroare. Scriu pe liste fictive nume de aromâni valoroşi, spun în stânga şi în dreapta că ar fi de partea lor personalităţi care nu au aboslut nimic cu aceste diversiuni, o fac pentru a-i convinge pe alţi aromâni să se lase păcăliţi. Sunt lucruri periculoase. Şi în Timiş există o masă numeroasă de aromâni, care susţin însă adevărata realitate.

Stelian Toza, liderul aromânilor din Timiş, susţine însă altceva?
El este un preşedinte reales în condiţii discutabile. E regretabil ce se întâmplă. Aş dori să accentuez incompatibilitatea între revizionismele promovate de Canacheu şi funcţia pe care o deţine ca preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine publică, Siguranţă naţională din Camera Deputaţilor. Este o incompatibilitate enormă. Nu se poate ca o persoană ce se dezice de identitate românească şi re-inventează istoria noastră, afirmă năzbâtii despre limba română, să se ocupe de siguranţă naţională.

Ce vreţi să spuneţi, mai exact?
Eu nu mă simt în siguranţă şi cred că niciun român sănătos la cap nu se simte în siguranţă când la un asemenea nivel, de astfel de probleme vitale se îngrijeşte un politician neleal faţă de ţara noastră ca şi Costică Canacheu. Mă îngrijorează şi faptul că un alt deputat PDL de Constanţa, foarte contestat, aromânca Maria Stavrositu, are exact aceeaşi atitudine faţă de România, de limba română. Ziarele dobrogene scriu şi despre afaceri păguboase pentru Statul Român, derulate de domul Canacheu. Vă par lucruri de şagă?

Comentarii

comentarii