Acasă Cultura Art Encounters 2019. Prima ediție a lecturilor colective are loc La Două...

Art Encounters 2019. Prima ediție a lecturilor colective are loc La Două Bufnițe Timișoara

DISTRIBUIȚI

Lecturile colective preced și vor continua în cadrul Platformei de Publicații Independente, organizată de Bienala Art Encounters 2019 în colaborare cu Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara în perioada 23-26 octombrie 2019.

Lecturile colective oferă posibilitatea de a dezvălui împreună o serie de gânduri și idei care traversează această ediție a Bienalei, „vântul”, așa cum l-am numit cu referire la scrierile Hertei Müller.

Seria va fi inaugurată de Radu Pavel Gheo, în 28 iunie, de la ora 17.00, la librăria La Două Bufnițe din Timișoara, Piața Unirii nr. 11, a cărui operă se ocupă de temele migrației și granițelor.

În plus, ca parte a cercetării sale doctorale, Gheo a explorat scrierile lui Müller și modul în care se întind în contextul României limitele a ceea ce este convențional definit ca literatura națională.

Lectura colectivă propusă, bazată pe o selecție de texte ficționale și eseistice de Herta Müller și Radu Pavel Gheo, oferă o perspectivă încrucișată asupra identităților locale și globale, a granițelor și străinătății, a ceea ce ne unește și ne desparte.

Ne mișcăm în cercuri concentrice, de la Timișoara și Banat spre exterior, iar granițele nu sunt doar politice, ci și mentale.

Le vedem așa cum sunt percepute și cum ne fac ele să-i percepem pe ceilalți, fie că e vorba de Timișoara și Germania Hertei Müller sau de România personajelor lui Gheo.

Inevitabil, istoria este și ea prezentă, căci ea marchează și granițele și identitățile, și percepția asupra lor – și tot istoria modelează destinele oamenilor prinși între ele.

RADU PAVEL GHEO (n. 1969, Oraviţa) este prozator şi eseist. Absolvent al Facultăţii de Litere la Universitatea de Vest din Timişoara, a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara.

În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în România după un an.

În Statele Unite lucrează ca vânzător la un fast-food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble, iar experienţa sa americană este relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a, apărut la editura Polirom în trei ediţii succesive.

A publicat până în prezent volumele Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi. Clişee mioritice (Polirom 2004; 2006; 2014), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004; 2016), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005; 2016), Tovarăşe de drum.

Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008, volum coordonat de autor împreună cu Dan Lungu), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010; 2017), Disco Titanic (Polirom, 2016), Străin în țară străină (EUV Timișoara, 2017).


Comentarii

comentarii