Acasă Actualitate Artiștii Filarmonicii Banatul au reluat purtarea brasardelor, ca ”un strigat disperat pentru...

Artiștii Filarmonicii Banatul au reluat purtarea brasardelor, ca ”un strigat disperat pentru scoaterea culturii de sub jugul administrativ corupt”

584
DISTRIBUIȚI

Conflictul dintre conducerea Filarmonicii Banatul din Timișoara și artiști este departe de a se încheia. În ciuda grevei de anul trecut, aplanată de promisiunile de schimbare făcute de primarul Nicolae Robu, situația este în mare parte aceeași. Sprijiniți de Mediasind, sindicaliștii de la filarmonică au reușit, după lungi negocieri, semnarea unui Contract Colectiv de Muncă. Doar că acesta nu este respectat de directorul Coriolan Gârboni, iar primarul, care poza în salvatorul filarmonicii, este de neabordat. Prin urmare, artiștii au reluat purtarea banderolelor albe, ca semn de protest, banderole văzute de mulți ca o pată de rușine pe imaginea viitoarei Capitale Culturale Europene.

”De la semnarea actualului CCMI, în toamna anului trecut, după prima grevă din istoria Filarmonicii Banatul, nimic nu s-a schimbat, contrar garanțiilor verbale oferite de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în acele zile. În schimb, au început HĂRȚUIRILE prin cereri de Note Explicative oficiale, fără un temei legal, constituirea comisiilor de disciplină pe motive nefondate sau inventate, și ploaia cu Avertismente Scrise, date după bunul plac al directorului. Ca tabloul situației în care ne aflam să fie complet, dorim să menționăm următoarele:

1. Vom intra în concediu de odihnă fără tichete de vacanță și îndemnizații de concediu aferente lunii iulie – asta în condițiile în care, prin specificul activității noastre, legea (OG 21/2007) ne obligă să efectuăm acest concediu în vacanța dintre stagiuni – majoritatea filarmonicilor din țară onorând aceste obligații către angajații lor.

2. Deși avem cel mai mare aparat administrativ din țară pentru o instituție de cultură, conducerea continuă să facă angajări în administrație (șef Birou Juridic, portar, curier etc), în detrimentul compartimentelor artistice, posturi câștigate de către noi, artiștii, prin dezbatere publică la Primăria Timișoara în toamna anului trecut, imediat după grevă.

3. Lipsa de promovare a evenimentelor instituției noastre, care nu este nici măcar menționată în desfășurătorul evenimentelor organizate de Primăria Timișoara. Turneele care ar putea fi un mijloc de promovare internațională a Timișoarei Capitală Culturală Europeană 2021, sunt organizate fără garanția transparenței și a legalității lor.

Acestea sunt principalele motive pentru care câțiva dintre artiștii Filarmonicii Banatul au reluat purtarea brasardelor, și doresc să le fie înțeles gestul ca un strigat disperat pentru scoaterea culturii de sub jugul administrativ corupt”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Filarmonicii Banatul.

Comentarii

comentarii