Acasă Cultura Şase bănăţeni nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2010

Şase bănăţeni nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2010

449
DISTRIBUIȚI

Uniunea Scriitorilor din România (USR) a anunţat lista nominalizărilor pentru premiile pe anul 2010. Anul acesta, Filiala Timişoara a USR este reprezentată de şase scriitori, ale căror volume au fost nominalizate la patru dintre cele nouă categorii. Juriul de nominalizări al USR a fost alcătuit din Dan Cristea (preşedinte), Horia Gârbea, Antonio Patraş, Ovidiu Pecican, Vasile Spiridon şi Slavomir Gvozdenovici (pentru literatura în limba minorităţilor).

Preşedintele Filialei Timişoara a USR, Cornel Ungureanu, se regăseşte pe lista nominalizărilor, la categoria „Critică şi istorie literară, eseu”, cu volumul „Şantier 2. În căutarea lui Mircea Eliade”, apărut la Editura Cartea Românească. „Mă bucur foarte mult. Cartea a mai fost nominalizată pentru diverse premii literare. A atras atenţia, a fost comentată de câţiva critici de vârf ai momentului literar. Pentru mine este măgulitor că apare la nominalizări, într-un context desebit. Sunt acolo câţiva prieteni ale căror volume ar merita premiul mai mult decât Şantier 2. Mă bucur că sunt alături de ei şi mă bucur că această carte, care e deopotrivă o confesiune şi un studiu al unei opere fundamentale a culturii române, atrage din nou atenţia”, a declarat acesta, pentru ZIUA de Vest.

Lansarea volumului de versuri „Moartea parafină”, de Robert Şerban, a fost unul dintre momentele de vârf ale anului literar 2010, la Timişoara. Aprecierea de care s-a bucurat la lansare, se prelungeşte şi în 2011. După ce a câştigat, săptămâna trecută, premiul pentru poezie al revistei „Luceafărul de dimineaţă”, Robert Şerban îşi vede din nou volumul nominalizat, de această dată la categoria „Poezie” Premiile USR. Pentru acelaşi premiu, au mai fost nominalizaţi scriitorii Mircea Cărtărescu,  Caius Dobrescu, Ion Mureşan, dar şi scriitoarea Ana Blandiana, născută la Timişoara.

Cel de-al treilea timişorean nominalizat este Petru Ilieşu, la categoria „Traduceri din literatura universală şi premiul Fundaţiei Andrei Bantaş”. Scriitorul a tradus, împreună cu Domnica Drumea, volumul „Howl şi alte poeme”, de Allen Ginsberg, apărut la Editura Polirom.

Un situaţie specială este la categoria „Literatură în limbile minorităţilor”, unde toţi cei trei scriitori nominalizaţi sunt membri ai Filialei Timişoara a USR şi scriu în limba sârbă. Astfel, nominalizaţii sunt Liubinca Perinaţ Stancov, cu volumul de versuri „Exerciţii pentru un soare postum”, Cedomir Mnilenovici, cu volumul de versuri „Sonete”, şi Draga Mirianici, cu volumul de versuri „Rădăcini şi stele”.

Despre nominalizările scriitorilor bănăţeni, Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a USR a declarat: „Mă aşteptam să fie nominalizat şi Robert Şerban. Petru Ilieşu e un scriitor de o deosebită importanţă pentru noi şi pentru momentul cultural actual. În momentul de faţă, în Filiala Timişoara există un număr important de scriitori sârbi foarte importanţi nu numai pentru literatură de limbă sârbă din România, ci şi pentru cultura şi literatura de limbă sârbă în general. Sunt toţi trei scriitori de vârf şi mă bucur că la festivalul care va începe vineri la Timişoara putem să venim şi cu aceste nume şi aceste cărţi apropiate de premiile literare.”

Lista completă a volumelor şi a scriitorilor nominalizaţi se poate găsi pe site-ul www.uniuneascriitorilor.ro. Premiile vor fi decernate la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2010, miercuri, 8 iunie, de la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Comentarii

comentarii