Acasă Cultura Așezările culturii Cruceni – Belegiš în Banat

Așezările culturii Cruceni – Belegiš în Banat

DISTRIBUIȚI

În mansarda Bastionului Maria Theresia a avut loc lansarea tezei de doctorat „Așezările culturii Cruceni – Belegiš în Banat” a lui dr. Alexandru Szentmiklosi, editor al volumului fiind dr. Ioan Bejinariu.

Au vorbit Claudiu Ilaș, manager MNaB, Viorel Coifan, consilier al președintelui Consiliului Județean Timiș, dr. Ioan Bejinariu, cercetător științific I la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Bernhard Heeb, curator al Colecției de Epoca Bronzului și Troia la Muzeul de Pre- și protoistorie din Berlin și Andrei Bălărie, șef Secție Arheologie la MNaB.

„Parcurgând paginile acestei lucrări devine evident că regretatul nostru coleg nu s-a mărginit la cadrul inițial al tezei, trasat împreună cu profesorul Iuliu Paul. Nu s-a limitat la a discuta doar diversele aspecte ale habitatului și componentelor sale în cadrul cronologic al evoluției culturii Cruceni – Belegiš din zona Banatului. Ar fi fost cu siguranță o abordare „cuminte” care l-ar fi privat însă de o privire de ansamblu asupra unei culturi a Bronzului târziu care filtrează raporturi pe o dublă axă: nord-sud, respectiv vest-est la limita sud-estică a Bazinului Carpatic. Alexandru Szentmiklosi vine însă cu o perspectivă totală care îl ajută nu doar să înțeleagă mai bine caracterul și profilul habitatului comunităților culturii Cruceni – Belegiš, dar conferă lucrării, din multe puncte de vedere și o perspectivă analitică, în multe cazuri chiar critică asupra multor aspecte ale acestei culturi așa cum erau „așezate” anterior de o serie de cercetători. Fără a deține primatul în acest sens, Szentmiklosi analizează și influența factorilor de mediu care a determinat spre mijlocul mileniului II î.Chr. modificări profunde în economia și implicit tipul de habitat al comunităților care au locuit zona Banatului în această perioadă”, spune dr. Ioan Bejinariu.

 

Comentarii

comentarii