Acas─â Economic ASF: Tarife maximale pentru RCA

ASF: Tarife maximale pentru RCA

796
DISTRIBUIȚI

Autoritatea de Supraveghere Financiar─â (ASF) anun╚Ť─â c─â, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia ├«n vigoare, ├«n cazul ├«n care poli╚Ťele RCA ofertate spre v├ónzare au valori care dep─â╚Öesc nivelul tarifului de referin╚Ť─â multiplicat cu 1,36 (adic─â majorat cu 36%), aceste poli╚Ťe vor fi redistribuite de c─âtre BAAR la valoarea tarifului maximal astfel ob╚Ťinut, la care se aplic─â clasele Bonus/Malus corespunz─âtoare. 

De exemplu, ├«n cazul transportului de marf─â, pentru un de╚Ťin─âtor de camion ce dep─â╚Öe╚Öte gabaritul de 16 tone, care resimte ├«n aceast─â perioad─â o cre╚Ötere semnificativ─â a tarifelor poli╚Ťelor RCA,  pre╚Ťul maximal de v├ónzare stabilit prin procedeul enun╚Ťat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referin╚Ť─â 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel sc─âderi semnificative fa╚Ť─â de tariful maximal de v├ónzare.

Autoritatea de Supraveghere Financiar─â vine astfel ├«n sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de pre╚Ťurile de v├ónzare a poli╚Ťelor RCA, practicate ├«n ultimele zile de firmele de asigurare.

Preciz─âm c─â, ├«n vederea aplic─ârii acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asocia╚Ťii de transportatori care au agreat aceast─â abordare ce va fi valabil─â pentru perioada urm─âtoare.

Reamintim totodat─â c─â Autoritatea de Supraveghere Financiar─â a solicitat tuturor intermediarilor ├«n asigur─âri s─â informeze de ├«ndat─â to╚Ťi clien╚Ťii asupra faptului c─â, dac─â ace╚Ötia primesc de la cel pu╚Ťin trei asigur─âtori diferi╚Ťi oferte ale c─âror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul “N” – https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fa╚Ť─â de tariful de referin╚Ť─â, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt ├«ncadra╚Ťi ├«n categoria asigura╚Ťilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clien╚Ťi pot s─â solicite Biroului Asigur─âtorilor de Autovehicule din Rom├ónia (BAAR) o ofert─â pentru ├«ncheierea unui contract RCA.

Comentarii

comentarii