Acasă National Asistăm la un holocaust ecologic? „Salvaţi albinele!”

Asistăm la un holocaust ecologic? „Salvaţi albinele!”

DISTRIBUIȚI

holocaust ecologicApicultorii din Timiş sunt revoltaţi împotriva fermierilor din vegetal, fiindcă din cauza insecticidelor utilizate fără discernământ în culturi, albinele riscă să moară. De fapt au fost cazuri când albinele au fost ucise pe capete, în mai multe localităţi din Timiş. Revoltaţi sunt şi fermierii din Uniunea Europeană şi au cerut stoparea utilizării neonicotinoidelor, cele mai periculoase insecticide (şi au reuşit).

Pe internet circulă următorul protest:

„Chiar acum, peste tot în lume, miliarde de albine mor. În Europa, populația de albine a scăzut mult sub numărul necesar pentru polenizarea culturilor agricole, iar în California – cel mai mare producător de alimente din SUA – apicultorii pierd 40% dintre stupi în fiecare an.

Asistăm la un ”holocaust ecologic” care ne pune pe toți în pericol: fără polenizare, cele mai multe plante și o treime din alimentele noastre sunt sortite pieirii.
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă privind pesticidele care sunt toxice pentru albine și ne avertizează că folosim mult mai multe pesticide decât e nevoie. Dar ca și în cazul giganților petrolieri și a încălzirii globale, marii producători de pesticide ripostează finanțând ”studii științifice” prefabricate care neagă evidențele și oferă politicienilor un pretext pentru a întârzia să ia măsuri.

Studiile științifice sunt costisitoare. Avaaz este probabil singura platformă din lume care ar putea strânge suficienți bani pentru finanțarea primului studiu de profunzime, pe scară largă și 100% independent pe această temă. Trebuie să dăm o replică rapidă și de necontestat studiilor plătite de industrie. Avem nevoie urgent de acest studiu independent, iar dacă noi nu putem susține această inițiativă, nu e clar cine ar mai putea să o facă. Haideți să acceptăm provocarea și să strângem suficiente fonduri pentru a salva albinele.
Suntem în criză de timp. Un nou studiu a dezvăluit adevărul înfricoșător: în mai mult de jumătate din țările europene, nu mai sunt suficiente albine pentru polenizarea culturilor. În Marea Britanie, populația de albine numără doar un sfert din necesarul pentru polenizare, și chiar dacă alte specii de albine le iau locul pentru a umple golul existent, ele riscă să aibă aceeași soartă dacă vom continua să ne îndopăm culturile cu pesticide.

Lucru care s-ar putea dovedi inutil: în cei 70 de ani care au trecut de la introducerea pesticidelor, am aflat că unele dintre ele fac mai mult rău decât bine culturilor și implicit hrănii noastre, pentru că ucid inamicii naturali ai dăunătorilor. Iar în timp, mulți dăunători devin imuni la pesticide, forțând fermierii să folosească și mai multe substanțe ucigașe – aceștia ajungând deseori să fie intoxicați în urma expunerii.

De la instituții guvernamentale și până la cercetători, toată lumea e de acord că neonicotinoidele, un tip de pesticide folosite la scară largă, ucid albinele. Dar producătorii-gigant ca Bayer și susținătorii lor contină să lupte împotriva reglementărilor impuse produselor lor, susținându-și cauza cu studii plătite prin care pretind că pot dovedi faptul că pesticidele nu sunt neapărat cauza dispariției albinelor. Iar această strategie funcționează: în Statele Unite, unde mai nou au loc dispute aprinse pentru interzicerea pesticidelor, Guvernul susține că nu există dovezi suficiente pentru justificarea unei interdicții. Dacă vom pierde bătălia în SUA, Europa i-ar putea urma exemplul și ridica interdicția aflată în prezent în rigoare.
E timpul să punem capăt acestei dispute pentru totdeauna.
Dacă albinele vor dispărea, lumea pe care o vom lăsa moștenire nepoților noștri va arăta cu totul altfel: merele și migdalele ar putea deveni alimente exotice în magazine. Dar facem deja progrese importante în lupta pentru protejarea prețioaselor noastre polenizatoare: anul trecut, aproape 2.4 milioane de membri Avaaz au luat parte la o campanie masivă în Europa pentru a convinge Parlamentul European să interzică cele mai periculoase pesticide pentru o perioadă de doi ani. Dacă mișcarea noastră își va uni din nou forțele pentru a pune capăt falsei dezbateri care blochează măsurile legislative urgente, am putea obține interdicțiile atât de necesare în toată lumea și pune capăt pentru totdeauna războiului chimic împotriva albinelor!”

Comentarii

comentarii