Acasă Actualitate Aslăneștii – o poveste fascinantă, la Colegiul Ana Aslan Timișoara! 10 ani...

Aslăneștii – o poveste fascinantă, la Colegiul Ana Aslan Timișoara! 10 ani și 25 de spectacole

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 10 ani, într-o oră obișnuită de istorie, la o clasă a X-a neobișnuită (adică exuberantă și dornică de experiențe noi), de la Colegiul Național Ana Aslan Timișoara, a răsărit o idee, o propunere, un proiect ambițios – să se înființeze o trupă de teatru!

”M-am molipsit rapid de entuziasmul elevilor, fără să știu ce înseamnă, practic, această provocare. Ideea s-a rostogolit și a devenit un bulgăre de aspirații și interese artistice comune”, spune prof. Cristina Mandae, coordonatoarea trupei de teatru Aslăneștii.

Prima piesă montată a aparținut ,,teatrului absurdului” ilustrat de Eugen Ionesco ,,Exerciții de conversație și pronunție franceză pentru studenți americani”, primul Festival Național de Teatru ,,Copil în Europa” și prima scenă adevărată pe care s-a jucat – Teatrul ,,Merlin” – au venit la trei săptămâni după înființarea trupei, aducând și primul Premiu Special ,,Pentru dificultatea repertorială”.

Bucuria a fost uriașă pentru toți: pentru ,,membrii fondatori”, pentru părinții acestora, pentru profesori, colegi…! Astfel, an de an, generație după generație, trupa Aslăneștii devenea tot mai solidă, mai stabilă și mai unită. Afinitatea, afectivitatea și afecțiunea erau, împreună, liantul de nezdruncinat, ignorând invidiile mărunte, comentariile tendențioase sau criticile nefondate.

Elevii actori au devenit treptat maturi, oameni importanți, și-au construit cariere frumoase (medici, avocați, ingineri, profesori, etc.) și au tânjit mereu să se revadă pentru a depăna amintiri prețioase, de pe scenă sau din culise. S-au creat mari iubiri și prietenii pe viață!

”Când ne întâlnim vorbim ,,în replici” și ne mirăm cum de le mai ținem minte…!”, spun acum după ani foștii Aslănești.

Turneele Aslăneștilor au rămas în memoria colectivă: Vârșeț, Roman, Alba Iulia, Cluj, Deva…!  Momente unice, clipe de neuitat, amintiri frumoase! Spectacole memorabile, grele de replici și trăiri, personaje conturate magistral, ore de repetiții și valuri de aplauze și aprecieri.

,,Pop Cira și Pop Spira” de S. Stremac, ,,Doamna Ministru” și ,,Doctor în filosofie” de B. Nusici, ,,Cântăreața cheală” de E. Ionesco, ,,Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de M. Visniec, ,,Gaițele” și ,,Marcel et Marcel – Rochii și Mantouri” de Al. Kirițescu, ,,Insula” și ,,Steaua fără nume” de M. Sebastian, ,,Nota zero la purtare” de V. Stoenescu și O. Sava, ,,Maitreyi” după Mircea Eliade… Lista e și mai lungă. Concursuri, festivaluri, parteneriate… – altă listă lungă.

În zece ani, au fost 25 de spectacole montate!

Zece ani de crâmpeie de suflet, de iubire, prietenie și respect reciproc. Joaca de-a teatrul s-a transformat într-un joc serios, elaborat, fragmentat în detalii, rezultat al unui efort colectiv, asumat de o echipă responsabilă și creativă. Au existat și momente de impas, impostura, aroganța și vedetismul au încercat să estompeze spiritul deschis, sincer, fără echivoc al trupei, dar, valorile perene au rezistat! Calitatea actului artistic, fair play-ul, abnegația, talentul și dăruirea rămân pilonii principali ai unui edificiu impunător și maiestos, durabil și puternic. O reverență adâncă și solemnă, o parte din sufletul meu – Aslăneștilor mei!!, mărturisește prof. Cristina Mandae.

Astăzi, trupa de teatru ,,Aslăneștii” se află într-o perioadă fastă! Prof. Mandae a explicat: ”De multă vreme, nu am mai simțit atâta bucurie, veselie, energie, concordie și armonie! Un suflu nou, proaspăt, dinamic, plin de miresme îmbietoare, de spontaneitate, cu oameni inteligenți și inimoși, cu repetiții nocturne online, cu dezbateri regizorale amuzante și aplicate. Un cadru perfect în care s-a născut spectacolul cu numărul 25: ,,Iată-mă, iartă-mă” adaptare după Liviu Rebreanu…,dar, aceasta este o altă poveste frumoasă!”.

Trupa de teatru ,,Aslăneștii” vă invită la spectacolul ,,Iată-mă, iartă-mă” care se va desfășura la căminul cultural din comuna Parța, în data de 20 aprilie, de la ora 12:00!

Comentarii

comentarii