Acasă Actualitate Asociaţia Colegiul Pacienţilor consideră urgentă şi oportună introducerea contribuţiei personale pentru serviciile...

Asociaţia Colegiul Pacienţilor consideră urgentă şi oportună introducerea contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă

510
DISTRIBUIȚI

Asociaţia Colegiul Pacienţilor considera urgentă şi oportună introducerea contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă, dar crede că ar fi de evaluat perspectiva extinderii acestei practici către serviciile de ambulatoriu şi paraclinice.

Contribuţia personală este o soluţie bine venită pe termen mediu pentru zona de spitalizare continuă, unde va avea efecte benefice asupra tuturor părţilor implicate imediat.

Starea de fapt din spitalele publice este efectul tarifelor subevaluate plătite de către Casa de Asigurări spitalelor, tarife care rar acoperă costurile intervenţiilor, făcând imposibilă asigurarea tuturor consumabilelor, medicamentelor, întreţinerea corespunzătoare a spaţiilor, mentenanţa echipamentelor, retehnologizarea etc.

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a conceptului de contribuţie personală în infrastructura privată va restaura dreptul pacientului asigurat de a alege liber furnizorul de servicii spitaliceşti, fără a renunţa la drepturile lui de asigurat în sistemul public.

Faptul că unii pacienţi vor alege să îşi rezolve nevoile medicale în spitalele administrate de mediul privat va avea efecte benefice în spitalele publice, scăzând presiunea asupra acestora şi cel mai probabil consumabilele, medicamentele şi dispozitivele medicale vor ajunge pentru mai mulţi pacienţi.

Pe de altă parte, introducerea contribuţiei personale pentru serviciile din ambulatoriu şi paraclinice (analize, imagistică, testări diverse) ar fi de analizat întrucât ar putea avea efecte mai puţin favorabile asupra accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de bază.

Pentru ambulatoriu, introducerea contribuiţiei personale, deşi necesară furnizorilor de stat şi privaţi, nu este o soluţie acceptabilă pentru pacienţi, în contextul actualului pachet de bază.  Este de datoria CNAS să vină cu o politică de preţuri sustenabilă şi care să stopeze plecarea medicilor de familie şi a specialiştilor din ambulatorii pentru a lucra în spitale şi cabinete şcolare, unde salariile sunt duble şi munca mai puţină, sau în străinătate.

Fără un ambulatoriu dezvoltat, atractiv pentru medic şi pacient, calitatea actului medical nu va cunoaşte o îmbunătăţire şi aglomeraţia din spitale nu va dispărea. În acest sens, propunem creşterea valorii punctului de decontare a serviciilor medicilor pentru medici specialişti şi medici de familie la cel puţin 4.00 lei precum şi reevaluarea numărului de puncte pe zi la care are acces un specialist modelate pe specificul fiecărei specialităţi dar şi numărul de puncte alocat pentru anumite servicii este impetuos necesar pentru creşterea calităţii şi disponibilităţii serviciilor de ambulatoriu.

Referitor la serviciile paraclinice, invităm toate părţile la dialog având în vedere că accesul pacientului este deja foarte limitat printr-o dublă plafonare:

  1. a) un plafon financiar în limita căruia sunt disponibile aceste servicii
  2. b) o plafonare a gamei de investigaţii printr-o listă foarte limitată de teste decontate.

În contextul extinderii numărului de teste sau de eliminare a plafoanelor introducerea unei contribuţii personale ar putea reprezenta o soluţie de compromis.

În concluzie, Colegiul Pacienţilor susţine introducerea într-o primă etapă a contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă efectuate în infrastructura privată şi propune Ministerului Sănătăţii să fie explicit în legislaţie pe acest subiect.

Colegiul Pacienţilor are capacitatea şi îşi exprimă disponibilitatea de a participa cu propuneri constructive în cadrul unui dialog extins cu Ministerul Sănătăţii, CNAS, reprezentanţii furnizorilor publici şi privaţi de servicii medicale pentru găsirea unor soluţii fezabile şi pentru serviciile de ambulatoriu şi paraclinice care să nu afecteze accesibilitatea pacienţilor cu posibilităţi financiare reduse la aceste servicii.

 

Comentarii

comentarii