Acasă Actualitate Asociația Prin Banat lansează apelul de proiecte și intervenții artistice cu...

Asociația Prin Banat lansează apelul de proiecte și intervenții artistice cu tema „Migrația” pentru Festivalul Cămine în mișcare 2023

DISTRIBUIȚI

Implementat încă din anul 2017, ca parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este un proiect de cercetare antropologică despre migrația din Banat, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Proiect de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei, implementat de Asociația Prin Banat, Cămine în mișcare se opune stereotipurilor actuale, prin expunerea lor în povești și creații contemporane, cu scopul de a sublinia beneficiile diversității și ale interculturalității.

Pentru că toate aceste povești desăvârșesc patrimoniul imaterial al Banatului istoric, Asociația Prin Banat lansează apelul de proiecte și intervenții artistice pentru Festivalul Cămine în mișcare 2023, care se va desfășura între 1 septembrie și 29 octombrie 2023, în Timișoara și în alte localități din Banatul istoric. 

Tema concursului este „Migrația” și cuprinde orice formă de interpretare a fenomenului migrației/ relocării/ deportării și modul în care acesta a influențat formarea memoriei individuale și colective.

În elaborarea propunerilor, artiștii vor deveni, la rândul lor, povestitori, participanți activi la îmbogățirea memoriei comunității și vor utiliza, ca material de suport, arhiva și povestirile culese e prin proiectul Cămine în mișcare, în anul 2022, de o echipă multidisciplinară. Povestirile sunt împărțite în trei categorii distincte, disponibile pe www.camineinmiscare.ro, după cum urmează: Povestiri 2022 (culese de Anca Raluca Majaru, Cristina Chira, Dariana Hînda, Diana Bilec, Ionuț Suciu, Nicoleta Mușat, Petra Dobruska, Radu Piloca, Raluca Hatmanu, Răzvan Popa), Istorii mici de viață (un jurnal de teren excepțional și personal despre comunitatea de români din satul Uzdin din Serbia, semnat de Christine Cizmaș) și Ucraina (interviuri cu ucraineni din zona Kiev, Mariupol sau stabiliți temporar la Timișoara, realizate de Nicoleta Mușat, Ionuț Suciu, Mircea Sorin Albuțiu). Aplicațiile pot fi înscrise până la data de 31 martie 2023, ora 23:59. Anunțarea rezultatelor apelului de proiecte va avea loc în data de 7 aprilie 2023Etapa de producție/ implementare a proiectelor câștigătoare se va desfășura în perioada 10 aprilie – 30 august 2023, sub forma unor rezidențe artistice. Proiectele vor fi prezentate publicului din Timișoara și Banatul istoric în cadrul Festivalului Cămine în Mișcare, în perioada 1 septembrie – 29 octombrie 2023. Festivalul va mai cuprinde și activități complementare, precum spectacole de teatru și concerte, conferințe și artist talks, expoziție de artă naivă și tururi ghidate în regiunea Banatului.

Vor fi selectate 10 propuneri de proiecte, iar autorii acestora vor primi câte un premiu de 5500 lei brut fiecare, căruia i se adaugă acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și masă pe timpul rezidențelor artistice. Bugetul total alocat producției și implementării proiectelor selectate este de 180.000 lei și este gestionat exclusiv de către Asociația Prin Banat.     

Întregul regulament al concursului poate fi consultat pe site-ul proiectului Cămine în mișcare, AICI.

Proiectul Cămine în mișcare face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Comentarii

comentarii