Acasă Actualitate Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a primit statutul de...

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a primit statutul de utilitate publică

DISTRIBUIȚI

La trei zile de la depunerea solicitării, Guvernul României a făcut astăzi primul pas concret pentru proiectul Timișoara 2021: acordarea statutului de utilitate publică pentru Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

”A fost o reacție rapidă care trebuie însă urmată, la fel de rapid, de încă una: aprobarea finanțării prioritare pentru anul în curs și pentru următorii. Timișoara 2021 este un proiect de țară și are nevoie de toată susținerea și implicarea. Sunt alături, mergem mai departe”, spune deputatul PSD Alfred Simonis.

Conform Statutului, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, înfiinţată de aproximativ 8 ani, are ca obiectiv principal coordonarea pregătirii dosarului de candidatură, precum și implementarea, monitorizarea și evaluarea programului cultural inclus în dosarul de candidatură și să asigure managementul moștenirii culturale generate.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a solicitat acordarea statutului de utilitate publică printr-o cerere adresată Secretariatului General al Guvernului, care a transmis documentaţia pusă la dispoziţie de Asociaţie Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, întrucât activitatea desfăşurată de aceasta vizează aspecte din aria de competenţă a ministerului.

Potrivit Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene de instituire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, în competiția națională între orașele candidate la titlul “Capitală europeană a culturii” în România în anul 2021, MCIN a avut rolul de autoritate națională responsabilă pentru organizarea competiției.

În competiția națională pentru acordarea titlului de CEaC în anul 2021 au participat 14 orașe din România, iar în urma etapei de selecție finală, juriul a recomandat ca orașul Timișoara să fie nominalizat la titlul CEaC pe baza dosarului său de candidatură. Acest dosar reprezintă contractul de facto între Comisia Europeană, autoritățile naționale, locale și Asociația care implementează programul cultural al CEaC.

Potrivit dosarului de candidatură, responsabilitatea implementării programului cultural multianual pentru Timișoara CEaC 2021 și gestionarea bugetului cheltuielilor operaționale revine exclusiv Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Comentarii

comentarii