Acasă Actualitate Asociația ViitorPlus strânge semnături pentru salvarea Cascadei Bigăr. „Considerăm că reacția publică...

Asociația ViitorPlus strânge semnături pentru salvarea Cascadei Bigăr. „Considerăm că reacția publică a autorităților este insuficientă pentru viitorul sustenabil al acestei zone”

DISTRIBUIȚI

Luni, 7 iunie, o parte a travertinului de la Cascada Bigăr s-a prăbușit, iar de atunci au fost avansate mai multe teorii despre cauzele producerii surpării, însă discuțiile s-au purtat mai puțin în jurul soluțiilor. Tocmai de aceea, o asociație pentru dezvoltare durabilă, ViitorPlus, a lansat vineri, 11 iunie, o petiție pentru a convinge autoritățile să vină cu măsuri pentru salvarea simbolului natural din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

Reprezentanții asociației au lansat campania de strângere de semnături considerând că Bigărul este „un simbol național a cărui imagine este prezentă pe pașapoartele românilor”. Concret, aceștia doresc realizarea unor studii preliminare, identificarea propunerilor tehnice și implementarea proiectului, nu doar investigarea cauzelor dezastrului natural.

„Considerăm că reacția publică a autorităților este insuficientă pentru viitorul sustenabil al acestei zone – atât din punct de vedere al naturii, cât mai ales al oamenilor afectați de prăbușirea cascadei Bigăr: dacă atracția principală nu mai prezintă interes, nici restul Parcului nu va mai fi vizitat la fel de mult, localnicii își pot pierde locurile de muncă și micile afaceri, tăierea lemnului devenind din nou mai atractivă”, spune Teia Ciulacu, președintele ViitorPlus.

ViitorPlus solicită ca demersurile să fie urgentate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, RNP Romsilva, Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și invită specialiștii să se implice în găsirea de soluții pentru această zonă.

„Cascada Bigăr se află într-o zonă de protecție integrală, dar asta nu înseamnă că nu se poate interveni. Conform prevederilor legale, OUG 57/2007, alineatul 6f, sunt permise acțiuni în scopul reconstrucției ecologice a ecosistemelor naturale și al reabilitării unor ecosisteme necorespunzătoare sau degradate. Locuri celebre din lume, precum cascada Niagara, au beneficiat de intervenția umană pentru a fi protejate sau restaurate, la fel putem proceda și în privința cascadei Bigăr”, mai adaugă Teia Ciulacu.

De altfel, aceeași asociație non-profit ViitorPlus a demarat, în 2014, singurul proiect de amenajare eco-turistică din zona cascadei Bigăr. În cadrul acțiunii a fost construită o pasarelă de acces în siguranță pentru turiști vis-a-vis de cascadă, au fost amplasați parapeți de protecție a pietonilor față de mașinile care circulau pe DN57b între parcare și cascadă, au fost afișate panouri de informare și educare, au fost instalate coșuri de gunoi, s-au amenajat aleile de acces în Parcul național și nu numai. Proiectul a presupus consultări cu instituțiilor de pe plan local, atragere de fonduri din zona privată și monitorizarea unui grup divers de furnizori cu specializări diverse. 

ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BiroulEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigar, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă.

Petiția pentru salvarea Cascadei Bigăr este disponibilă la: https://campaniamea.declic.ro/petitions/salvati-cascada-bigar-1. Până vineri la ora 11.30, deja au fost strânse peste 300 de semnături.

 

Comentarii

comentarii