Acasă Editorial Asta nu (mai) este Timișoara!

Asta nu (mai) este Timișoara!

4351
DISTRIBUIȚI

Zilele acestea aglomerate, pline de du-te – vino, au lăsat loc, totuși, pentru câteva observații ce mă intrigă. Mă supără. Mă pun pe gânduri. Mall-urile din Timișoara, în special, sunt pline de ”nește băieți și fete” care mă șochează: vulgari, obraznici, cu o atitudine nonverbală stridentă, cu mers robotic, fără finețea cerută într-un loc public, când mai poți să spui și câte un ”mă scuzați”, în cazul în care ai atins pe cineva, cu o viteză de penetrare în spații, ca și cum ar fi libere, ca și cum nimeni nu ar mai fi acolo… ca într-un decor apocaliptic.

Apoi, vânzătoarele sunt preocupate de telefoanele lor mobile, nu le pasă câtuși de puțin de intrarea unui client, iar limbajul lor este sub dinamica gramatici simple, de genul ”avem… decât trei bucăți”. Îi spui: ”Poate NU avem decât trei bucăți”, iar ea, proasta lumii, mândră în prostia-i fără seamăn, te va corecta așa: ”fiecare nu regionalismul său”. Tu te iriți și–i spui: ”nu e regionalism, este agramatism…” Ce a priceput? Nimic. Ce pricepem noi? Că asta NU mai este Timișoara, că este invadată de kitsch, de hoți de buzunare, din tramvaie, dar și de pe stradă, chiar în Piața Victoriei, că Poliția Locală se plimbă agale, nici măcar nu privește în jur, la dezastrul și tabloul degradant al Timișoarei noastre în suferință. NU mai este Timișoara nici în trafic, Poliția Rutieră este invizibilă, depășirile pe dreapta sunt specialitatea șoferilor din județele vecine, de parcă ne-ar urî, de parcă ar dori să ne trimită în spitale, și afirm asta cu riscul de a fi criticată!

Nu mai este Timișoara nici în serile faine, din centrul orașului, în care parcă și mirosul de vin fiert este fals, parcă nici kolacii din Transilvania nu mai au acela și farmec… iar oamenii vorbesc tare, strigă, urlă, sunt în criză existențială și nimeni nu face nimic! Nu se ia atitudine, nu se corectează noile obiceiuri, nimeni nu suferă pentru Timișoara? Eu nu cred că ar fi așa, mai sper ca Primăria Timișoara să facă niște campanii pentru corectarea mizeriei, a coșurilor pline de gunoaie, răsturnate ca niște balegi de vită peste orașul nostru iubit. Mai aștept ca sacii negri, ca niște semne rele, să fie ridicați de pe domeniul public la timp, iar becurile să lumineze orașul, altfel faima noastră se stinge sub bocancii mitocanilor.

Bărbații de la RATT sunt, în frunte cu faimosul Goia, niște lași nepăsători, toate mijloacele de transport sunt mizerabile.

De Sfântul Ștefan îl simt pe Sfântul Așteaptă aici, cu noi, mai viu ca oricând.

Nimeni nu simte revolta? Cu Timișoara se petrec lucruri ciudate…

Comentarii

comentarii