Acasă Sănătate Astăzi se împlinesc 9 luni de când România respiră, fără a fi...

Astăzi se împlinesc 9 luni de când România respiră, fără a fi otrăvită de fum de țigară!

DISTRIBUIȚI

fumatul interzisssAstăzi, joi, 17 noiembrie 2016, se împlinesc 9 luni de când România a devenit al 94 stat de pe mapamond care respiră liber, fără să mai fie intoxicată de fumul otrăvitor de țigări.
În 17 martie 2016, Parlamentul României, cu sprijinul puternic al societății civile, a aprobat Legea nr. 15,  modificând Legea nr. 349 din 2002, interzicând astfel în totalitate fumatul în spațiile publice. A fost una dintre cele mai judicioase decizii ale aleșilor noștri, convinși cu mult efort de medici și de ONG-uri că românii au nevoie să respire aer curat atunci când merg la restaurant, la cafenea, la bar sau atunci când sunt la locul de muncă. Interesant este că legea s-a aplicat imediat și, iată că, după 9 luni, este respectată cu strictețe și nimeni nu are tupeul să fumeze în cafenelele, restaurantele și barurile din Timișoara.
Totuși atunci unii patroni au reacționat cu virulență și au strigat în gura mare că vor da faliment, că nimeni nu le va mai trece pragul. Iată că nu s-a întâmplat așa. Barurile și cafenelele sunt pline și, în plus, mamele vin și cu micuții lor să bea o cafea sau un suc. Bravo! Statisticile arată că sunt 5 milioane de fumători în România, la o populație de aproximativ 19 de milioane. Prin umare, nefumătorii sunt într-o majoritate evidentă.

Este clar că acest pas măreț către civilizație este victoria Coaliţiei România Respiră, alcătuită de cei mai mari medici specialişti din domeniul sănătăţii, printre care şi mulți din Timişoara. Unul dintre ei este prof. dr. Dan Gaiță, medic cardiolog și actualul președinte al Clubului Rotary Timșoara, dar și prof. dr. Florin Bârsășteanu. Așadar, 17 martie 2016 este data de la care nu se mai fumează în spațiile publice închise din România și nici în apropierea spațiilor de joacă pentru copii, fie ele și în exterior. Fumatul este interzis complet la locul de muncă, în baruri, cafenele, restaurante, cluburi, instituții publice, instituții de învățământ, spitale, mijloace de transport în comun, taxiuri, mașini de serviciu.
Coaliţia România Respiră nu înseamnă doar cele peste 250 de ONG-uri şi personalităţi publice care au susţinut această iniţiativă. Coaliţia România Respiră înseamnă, înainte de toate, zecile de mii de susţinători de pe pagina de facebook și a altor zeci de mii de semnatari ai petiţiei online, înseamnă cei peste 75% din cetăţenii României care au răspuns diverselor sondaje în favoarea acestei iniţiative istorice de interzicere completă a fumatului în spațiile publice.
“Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, sedentarism şi, bineînţeles, fumatul”, spune prof. dr. Dan Gaiţă, coordonatorul naţional pe prevenţie Fundația Română a Inimii.
Ce spune Legea nr. 15 din 2016 ?
Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
Spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.

Comentarii

comentarii