Acasă Eveniment Atac la portofel, în preajma sărbătorilor de iarnă

Atac la portofel, în preajma sărbătorilor de iarnă

DISTRIBUIȚI

Conform unui text de lege, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, vor fi taxate.
Cartofii s-au scumpit cu 5%, pâinea cu până la 10%, uleiul cu până la 10%, laptele, între 5 – 10%, orezul cu 10%, ouăle cu 5 – 10% şi roşiile cu 10%, asta exact în apropierea sărbătorilor de iarnă, în situaţia în care consumul a scăzut cu 30%. Vestea bună este că preţul la carne nu se va majora, cu prilejul Crăciunului. În această situaţie, cel mai mult au de suferit, în afară de segmentele defavorizate – pensionari, şomeri, persoane cu handicap şi asistaţii social – angajaţii care au salariul minim pe economie.

Sindicatele susţin că în Timiş sunt aproximativ 5.000 de angajaţi cu salariul minim. Conform statisticilor, dacă salariul minim este 600 de lei, 40% din această sumă este consumată pe hrană, ceea ce înseamnă grad mare de sărăcie.
Cauze ale creşterii preţurilor
Reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că s-a ajuns la aceste majorări aberante datorită, în primul rând, evaziunii fiscale alarmante din industria alimentară, evaziune ce a crescut şi mai mult odată cu declanşarea crizei economico-financiare. Alte cauze ale majorării preţurilor sunt TVA-ul mare, subvenţiile mici din agricultură şi lipsa reglementărilor din domeniu. Acestea vor determina pierderea de sub control a preţurilor şi se va ajunge la creşteri de până la 30%, susţin reprezentanţii  industriei agroalimentare, în următoarele luni. Situaţia este şi mai gravă, în condiţiile în care consumul la carne a scăzut cu 9%, speculatorii anunţă creşteri aberante de până la 20% numai în luna noiembrie, la carne, deşi producătorii susţin că nu se va majora preţul.
Adâncirea stării de sărăcie
În mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii ani, autorităţile propun măsuri care conduc la creşterea şi mai mare a inflaţiei şi la adâncirea stării de sărăcie în care trăiesc românii.
Conform unui text de lege propus de Ministerul Sănătăţii, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, vor fi taxate. Patronatele din industria alimentară resping cu vehemenţă acest proict de lege. Ei susţin că taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera, cu siguranţă, tensiuni sociale. „Propunerea legislativă a Ministerului Sănătăţii este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Considerăm că introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
Din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina creşterea preţurilor la produsele alimentare. Cu atât mai mult, în contextul crizei economice, aceste creşteri de preţuri vor fi suportate în mod direct de către populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, în special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii”, susţin patronatele din industria alimentară ROMPAN.

 

 

Comentarii

comentarii