Acasă Actualitate Atacul flămânzilor de Paștele Blajinilor, în cimitirile din Timișoara

Atacul flămânzilor de Paștele Blajinilor, în cimitirile din Timișoara

DISTRIBUIȚI

cimitirCu prilejul Paștelui Blajinilor, atacul flămânzilor s-a declanșat iarăși cu virulență în cimitirile din Timișoara, duminică 23 aprilie, încă de dimineață, dar valul cel mare de disperați să cercească mâncare a lovit după ora 12, când preoții au venit să facă slujbe la morminte.

În cimitirul din  Calea Șagului, familii întregi de flămânzi, majoritatea de culoare, au venit cu mic cu mare. De fapt, au fost aduși și copiii de 4 -5 ani, fiindcă aceștia trezeau mila imediat când mergeau la familiile răposaților să cerșească pomană. Era una dacă un bărbat matur întindea mâna după un ou roșu sau un cozonac și alta când un micuț prost îmbrăcat și murdar cerea mâncare sau bani. Buzunarul sau sacoșa se deschideau imediat. Femeile au venit chiar cu căruțul cu sugari după ele pe care le încărcau cu produsele primite. Oricum, toți cei care au mers să pună o floare la mormintele răposaților au fost cu dare de mână, iar cei săraci au avut de câștigat. Au plecat acasă cu multe sacoșe pline de bunătățuri. Unele familii au fost și mai generoase. Au venit pe lângă tradiționalele produse pascale, cozonac, ouă roșii, vin, și cu torturi mari și fripturi pe care le-au dăruit tututor. Problema a fost că la cimitirul din Calea Șagului au venit doi preoți, iar oamenii au așteaptat în frig disperați multe ore până un părinte a ajuns să le facă mica slujbă la mormintele răposaților.
Conform tradiţiei din popor, în lunea care urmează duminicii Tomei, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor. În zonele rurale, oamenii mai folosesc şi denumirea de Rohmani când se feră la Blajini.În popor, oamenii credeau că blajinii se numără printre cei dintâi oameni de pe pământ. Aceştia trăiesc fără femeile lor, stand cu ele doar 30 de zile pe an în scopul procreației. Incapabili de a săvârşi fapte rele, blajinii se află dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei, pe Ostroavele Albe. Cele mai însemnate preocupări ale Blajinilor sunt rugăciunile şi postul pentru cei vii. Se crede că deşi aceştia sunt virtuoşi, Blajinii nu ştiu cum să calculeze când va cădea sărbătoarea Sfintelor Paşti. Oamenii dau de veste Blajinilor că a venit Paştele cu ajutorul apei, aruncând pe ea coji de ouă roşii. În ziua de Paştele Blajinilor, în alte zone din ţară, oamenii obişnuiesc să meargă în această zi la cimitire şi să dea pomană ouă roşii, cozonac şi pască celor nevoiaşi, dar şi să pună flori pe morminte (calendarulortodox.ro).

 

Comentarii

comentarii