Acasă Actualitate Atacul termopanelor asupra clădirilor istorice

Atacul termopanelor asupra clădirilor istorice

DISTRIBUIȚI

“Termopanele cu plastic, care continuă să se înlocuiască la clădirile istorice, reprezintă o încălcare flagrantă a legii. Sunt 4.500 de clădiri istorice, din care aproximativ 500 sunt monumente istorice, în Timişoara”, spune Simion Moşiu
Clădirile istorice trebuie păstrate aşa cum merită. Amprenta timpului este vizibilă pe ele. Puţine mai sunt încă falnice şi cu vopseaua întreagă. Dar măcar acelea care vor fi sau au fost renovate pentru a-şi căpăta frumuseţea de odinioară nu trebuie stricate cu geamul termopan. Termopanul se poate pune oriunde în afară de clădirile istorice. E ca şi cum ai pune termopane la un castel din veacuri de mult apuse. Nu merge şi dă rău pe o faţadă istorică un termopan cu izolaţie fonică şi termică. “Termopanele cu plastic, care continuă să se înlocuiască la clădirile istorice, reprezintă o încălcare flagrantă a legii. Sunt 4.500 de clădiri istorice, din care aproximativ 500 sunt monumente istorice, în Timişoara. Potrivit legii, orice modificare asupra faţadei unei clădiri istorice atrage după sine amendă sau chiar dosar penal”, spune consilierul local PDL Simion Moşiu. Consilierul local a cerut, în luna mai, poliţiei comunitare realizarea unui curs pentru protejarea patrimoniului istoric al Timişoarei, pentru a preveni “atacul asupra clădirilor istorice”. De asemenea, a cerut un bilanţ mai ales asupra cartierelor Fabric şi Cetate.

“Demisolul Primăriei Timişoara are termopane cu plastic alb, montate de mai mulţi ani.”
Probleme sunt şi la clădirile istorice unde stau autorităţile locale. Clădirea Primăriei Timişoara este una istorică… “Primăria Timişoara ar trebui să dea exemplu şi dovadă de respect. Demisolul Primăriei Timişoara are termopane cu plastic alb, montate de mai mulţi ani. La Facultatea de Mecanică, tâmplăria arată interesant, este nouă, dar din plastic alb. Exemplele sunt multiple. O parte din cetăţeniii oraşului justifică necunoaşterea legii şi, în cadrul audienţelor pe care le avem, am fost întrebaţi: «de ce ar trebui să respectăm noi legea dacă cei care ar trebui să o respecte şi să o aplice sunt chiar ei vinovaţi?»”, spune Moşiu. Consilierul local Simion Moşiu spune că aceste clădiri ar trebuie inscripţionate cum se cuvine – un indiciu în plus pentru ca cetăţenii să ştie că nu pot pune geamuri termopan pe o clădire istorică. “Populaţia poate să spună că nu cunoaşte legea, dar legea prevede obligaţia Primăriei Timişoara de a inscripţiona aceste clădiri sau măcar monumente istorice. Legea a apărut în 2001 şi prevede ca 60 de table pe an să se execute din bugetul primăriei. De la noi, de la comisia de cultură, o să facem economie cu nişte bănuţi şi să apelăm la o firmă să le execute”, mai spune Moşiu.

“Avem un proiect de renovare al întregii clădiri şi, în momentul în care va fi renovată, vor fi schimbate”
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, spune că legea apărută din 2001 se aplică cu aceste prevederi din anul 2004, oricum, cu mult timp după ce geamurile termopan au apărut la demisolul Primăriei Timişoara. “Primăria are termopane de plastic la demisol. Din 1998, mai mult de 12 ani. Legea care interzice să se pună termopane de plastic la clădirile istorice e abia din 2004, lucru pe care, probabil, domnul Moşiu trebuia să-l ştie. Pe de altă parte, noi, la primărie, avem un proiect de renovare al întregii clădiri şi, în momentul în care va fi renovată, vor fi schimbate. Nu are sens să investim acum, ca după aceea să mai investim o dată”, a declarat Flavius Boncea.

Comentarii

comentarii