Acasă Eveniment Atacul virozelor respiratorii în Timiş

Atacul virozelor respiratorii în Timiş

DISTRIBUIȚI

Sezonul rece abia a început, iar în Timiş au fost săptămâni când numărul virozelor respiratorii înregistrate a ajuns aproape de 1.500, cu până la 100 de internări şi aproape 300 de pneumonii. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. De aceea, Direcţia de Sănătete Publică (DSP) Timiş îi îndeamnă pe timişoreni şi pe toţi locuitorii judeţului să aleagă calea cea mai eficientă: vaccinarea. 1 milion de doze

DSP Timiş a solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) un număr de 50.554 de doze de vaccin antigripal. Conform Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile,
în România, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă, fără probe pozitive pentru virusurile gripale.
Conform raportului transmis MS, în săptămâna 24-30 octombrie,  la nivel naţional, 94.111 persoane s-au prezentat  la medic cu infecţii respiratorii acute, numărul lor fiind comparabil cu cel înregistrat în săptamâna precedentă. Peste 16.000 dintre acestea au fost înregistrate cu pneumonii, iar 78.000 cu viroze respiratorii.
Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedent (80 faţă de 100). Pe treitoriul României nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate cu laboratorul.
În 2011, MS va achiziţiona 1 milion doze de vaccin antigripal  pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei de vaccinare gratuită antigripală din sezonul 2011-2012.
MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,   folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă. 
 Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

 

Comentarii

comentarii