Acasă Actualitate Atenție, cade tencuiala! Există pericolul ca Timișoara să se transforme încet într-o...

Atenție, cade tencuiala! Există pericolul ca Timișoara să se transforme încet într-o ruină?

DISTRIBUIȚI

O simplă plimbare prin zona istorică a Timișoarei, prin cartierele Cetate, Iosefin, Traian şi Elisabetin, îți crează o senzație șocantă că aceste locuri sunt părăsite de oameni. Și mai surprinzător este faptul că, pe unde te uiți pe zidurile degradate pline de ”răni” făcute de trecerea seculară a timpului, vezi mesaje ciudate greu de înțeles pentru timpurile moderne actuale: ”Atenție, cade tencuială!” sau ”Pericol de accidente!” sau ”Atenție, cade tencuiala de pe perete! Vă rugăm să ocoliți!”

Mai grav este că aceste sloganuri scrise pe hârtii introduse în folii de plastic și lipite cu scoci de zidurile scorojite s-au înmulțit în ultima perioadă. E un semn că situația se agravează, iar clădirile istorice se degradează tot mai mult și devin un pericol mortal pentru pietoni. Senzația este că minunatul oraș Timișoara se transformă încet într-o ruină, mai ales în zona cartierelor vechi, fără să exagerăm. Pentru ca situația să fie și mai gravă, fenomenul s-a extins și există mesaje cu ”Atenție, cade tencuială! Pericol de accidente!” și pe zidurile condominiilor (blocurile comuniste).

În disperare de cauză, Poliția Locală Timișoara, în afară că face sesizări asociațiilor de proprietari să elimine aceste riscuri și să își renoveze clădirile, nu poate decât să complice situația și să blocheze circulația pe trotuare, cu benzi galbene de plastic pe care scrie mare cu litere negre ”Pericol de accidente!” Astfel, crede că se mai pot evita accidentele mortale sau nu, prin căderea cărămizilor în capul pietonilor.

Pentru ca să demonstrăm încă o dată că ne aflăm în România, unii administratori de bloc improvizează și blochează ei trotuarul cu ațe și sârme pe care leagă aceleași mesaje, încercând să evite accidentele. Ei adaugă cu respect: ”Vă rugăm să ocoliți…!” Pe unde? Pe stradă, bineînțeles, pe unde circulă mașinile în mare viteză!

Ceea ce trebuie să se înțețeagă este faptul că situația se agravează pe zi ce trece, iar clădirile istorice devin încet – încet o ruină, greu de reparat.

Firavele eforturi de a se renova aceste clădiri istorice făcute de Primăria Timișoara nu prea dau rezultate. Este bine că se repară clădirile din zona centrală, dar ce facem cu cele din cartierere istorice, unde pericolul de rănire este absolut?!

În noul program al Primăriei Timișoara se arată: „Imobilele situate în situri istorice vor beneficia de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție financiară rambursabilă – sumele vor putea fi restituite în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare; 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin program, din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.

Noul program de financiare cuprinde și o serie de facilități pentru proprietari. Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent că apelează sau nu la finanțare și, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda următoarele facilități:

1.Certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării.

2.Scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție;

3.Scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

Acordarea facilităţilor se face cu condiția exprimării acordului în scris rivind realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie conform Programului, menţionând sursele de finanţare – proprii sau prin solicitarea de contribuţie de la bugetul local.

Vor fi două echipe care să-i ajute pe timișoreni, una care să ofere consultanță și alta care să implementeze proiectele. Programul de sprijin a fost extins și va cuprinde clădirile istorice din cartierele Cetate, Piața Victoriei, Iosefin și Piața Traian. Deocamdată, în bugetul Timișoarei a fost pus deoparte doar 1 milion de lei pentru această inițiativă.

Planul primăriei este ca banii din supraimpozitare să fie folosiți pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice private. „acorda, sub formă de finanțare rambursabilă – 80% din valoarea lucrărilor eligibile, în baza Legii 422/2001 republicată – clădiri monument istoric și clădiri situate în ansambluri istorice. Sunt stabilite, în noul regulament, patru zone prioritare de intervenție: Piața Victoriei, Cetate, zonele principale Iosefin și Fabric și zonele secundare Iosefin și Fabric.

Comentarii

comentarii