Acasă Sănătate Atenţie la căpuşe şi ambrozie, când ieşiţi la iarbă verde

Atenţie la căpuşe şi ambrozie, când ieşiţi la iarbă verde

DISTRIBUIȚI

2012 05 16 0 2 atentie-la-capuse 93786Odată cu încălzirea vremii şi cu dorinţa de a ieşi la iarbă verde, apar două pericole: alergiile la polen şi ambrozie şi muşcăturile de insecte, cea mai gravă fiind muşcătura de căpuşă.
Medicii avertizează că alergiile pot fi deosebit de periculoase, mai ales dacă se declanşează la persoane care nu se ştiu sensibile la anumiţi alergeni şi care nu sunt sub protecţia unui tratament.
Una dintre plantele care provoacă cele mai multe alergii este ambrozia.
Evidenţele arată că în jur de 15% dintre timişoreni prezintă alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândeşte uşor, purtat de vânt, la mari depărtări de locul unde creşte.
„Este o problemă chiar severă, pentru că mulţi timişoreni care sunt alergici, în mai mult de 5 ani, pot dezvolta astm bronşic în perioada când ambrozia este în aer. Este una dintre cele mai severe alergii care există în Europa şi nu numai, pentru că planta face ravagii şi în America. În prezent se aplică imunoterapia, care durează trei ani, dar cea mai eficientă soluţie ar fi combaterea ambroziei”, spune medicul alergolog Carmen Bunu.
Efectele grave pe care buruiana, denumită în limbaj popular „iarba pârloagelor”, le dezvoltă asupra sănătăţii umane a determinat crearea în Timişoara, în urmă cu patru ani, a primul Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer fiind puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate.
O altă primejdie a sezonului cald sunt căpuşele, ale căror muşcături pot avea urmări fatale în timp.
„Căpuşa eliberează în corpul omului muşcat bacteria Borrelia, care provoacă boala Lyme. Dar, în cazul unei muşcături de căpuşă, este important să fie scoasă din tegument, cu tot cu cap, în primele 24-72 de ore, până când insecta nu apucă să elimine Borrelia. Dacă nu s-a reuşit îndepărtarea căpuşei cu tot cu cap din tegument, pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru a se institui tratamentul corespunzător”, spune dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Simptomele provocate de muşcătura de căpuşă sunt asemănătoare unei gripe: astenie, greţuri, vomă, febră, frisoane, amorţeli, dureri de cap, chiar paralizii, în timp.

Comentarii

comentarii