Acasă Actualitate Atenție la varice! Ce pericole ascund varicele, dincolo de problema estetică

Atenție la varice! Ce pericole ascund varicele, dincolo de problema estetică

DISTRIBUIȚI

Dr Anca Borontea, medic specialist chirurgie vasculară și microchirurgie reconstructivă la Clinicile Medici’s Timișoara și unul dintre medicii timișoreni din noua generație care au inițiat și s-au specializat în noile tehnologii de tratament modern cu laser endovascular, prezintă problemele serioase pe care le creează varicele și modul în care acestea pot fi rezolvate într-un mod simplu și eficient prin tratamentul cu laser. Clinicile Medici’s au investit recent 1,5 milioane de euro în noua clinică Medici’s Academica din Timișoara, de pe bul. Circumvalațiunii 8-10 și în aparatură medicală modernă, inclusiv în ecografele doppler de diagnosticare a bolii varicoase și în laserul endovascular de tratament al varicelor.

CE SUNT VARICELE?

”Venele varicoase, sau varicele, așa cum sunt cunoscute popular, sunt dilatații (permanente și sinuoase) ale venelor de la nivelul membrului inferior. Cel mai frecvent responsabile de apariția varicelor sunt vena safenă mare și vena safenă mică. Majoritatea le văd ca pe o chestiune de estetică, însa odata apărute ele pot pune probleme serioase, cauzând durere, senzație de picioare grele, arsură, furnicături, formarea de cheaguri de sânge sau chiar răni – ulcer varicos”, spune Dr Anca Borontea.

 CUM APAR VARICELE? 

Rolul venelor este de a duce sângele înapoi către inimă, iar pentru ca acest lucru să se realizeze, venele au în interiorul lor niște valve, care ajută sângele să urce. În momentul când aceste valve se slăbesc, sau se distrug, o parte din sânge nu mai poate urca la inimă și stagnează în vene, fapt ce duce în primă fază la dilatarea lor – adică la apariția varicelor. Într-o mare proporție ele sunt genetice – adică le moștenim de la mamă, tata sau bunici, dar și statul prelungit în picioare, pe scaun, sarcina, obezitatea sau antecedentele de tromboză pot cauza apariția lor.

 COMPLICAȚII

Pe langă faptul că sunt inestetice, ele pot cauza și complicații cum ar fi:

  • sângerari la nivelul dilatațiilor varicoase, în special la persoanele vârstnice la care pielea este foarte subțire;
  • apariția rănilor, adică a ulcerului varicos, foarte greu de tratat de altfel în ultimele 2 stadii de boală varicoasă;
  • apariția trombozelor – formarea de cheaguri de sânge, datorită faptului că sângele stangnează în vene și nu mai circulă. Odată formate, cheagurile pot ajunge în sistemul venos profund, cauzând tromboză venoasă profundă, sau pot ajunge la nivelul plamânilor, cauzând trombembolism pulmonar.

NOTĂ: Nu toate venele vizibile de pe picior sunt neaparat vene varicoase. Ele pot fi vene în “pânza de păianjen” de culoare roșie, purpurie, sau vene reticulare, mai mari de culoare albăstrui – verzuie. Ambele tipuri de vene având strict impact estetic.

CUM PUTEM TRATA VARICELE? 

Primul pas în tratamentul varicos, este identificarea cauzei apariției varicelor. O simplă ecografie doppler venoasă ne poate lămuri în această privință. Odată indentificată cauza și stadiul bolii varicoase, trebuie stabilit un plan de tratament după cum urmează:

  • Scleroterapia. Un prim tratament este scleroterapia, care presupune injectarea unei substanțe speciale, menită să închidă venele în pânza de păianjen sau venele reticulare.
  • EVLT sau LASERUL ENDOVENOUS, are capacitatea de a închide termic vena varicoasă, tratând astfel cauza varicelor. Procedeul minim invaziv, presupune introducerea în vena safenă mare, de către medicul chirurg vascular, a unei fibre optice sub control ecografic. Fibra optică este conectată cu un laser vascular care emite energie luminoasă la capătul liber aflat în interiorul venei. Această energia emisă de laser sigilează termic vena, care se micșorează și ulterior se închide pe măsură ce fibra este retrasă. Tehnica EVLT (laserul endovascular) este metode folosită frecvent în Europa de vest, datorită simplității și eficienței sale, metoda efectuîndu-se în ambulatoriu, fără a necesita spitalizare sau, cel mult, în spitalizare de zi. Costurile tratamentului cu laser endivascular sunt inferioare metodelor clasice chirurgicale.
  • Metoda clasică chirurgicală – tehnica stripping. Aceasta metodă, presupune îndepărtarea chirurgicală, completă a venei safene mari sau a venei safene mici și este utilizată adesea în stadiile avansate ale bolii varicoase.
  • Metoda clasică chirurgicală – tehnica flebectomiilor etajate. Aceasta metodă, presupune efectuarea de mici incizii cutanate, prin care se scot secvențial dilatațiile varicoase.

 CUM PUTEM SA PREVENIM VARICELE?

Iată câțiva pași simpli prin care putem preveni formarea varicelor:

  • Folosiți ciorapi de compresie. Aceștia pot ajuta la circulația corectă a sângelui în vene, și sunt, de asemenea, utilizați pentru persoanele care se recuperează după tratamentul varicelor. Rolul acestora este de a face compresie gradată, adică la nivelul gambei strâng mai mult, iar treptat, către coapsa, strâng mai puțin.
  • Drenajul procliv. Când vă așezați în pat ridicați-vă piciorele aproape de nivelul inimii pentru un strop de relaxare timp de minim 20 de minute.
  • Mentineți-vă greutatea în limite normale. Greutatea în exces, mai ales dispusă la nivelul abdomenului, îngreunează întoarcerea sângelui la inimă prin vasele de sânge, adică prin vene.
  • Fiți activi. Efortul fizic și exercițiile de pompă venoasă, care solicită mușchii gambei, fac ca sângele să fie pompat cu putere din vene către inimă.

 

Comentarii

comentarii