Acasă Eveniment Atenție timișoreni! Hoţii ”muncesc” mai mult de sărbători. La ce trebuie să...

Atenție timișoreni! Hoţii ”muncesc” mai mult de sărbători. La ce trebuie să fii atent când mergi la cumpărături sau când pleci în vacanţă

DISTRIBUIȚI

spargatorSărbătorile de iarnă sunt raiul pe pământ pentru hoţi. În febra cumpărăturilor, oamenii uită să fie atenţi şi la lucrurile lor. Hoţii, însă, sunt vigilenţi. În marile centre comerciale, în parcări, în pieţe, sunt peste tot şi nu iartă pe nimeni. De asemenea, mare atenţie trebuie să aibă şi cei care pleacă de Sărbători de acasă. Aveţi grijă cum lăsaţi închideţi ferestrele şi uşile.
Singurii care muncesc şi mai mult de Sărbători sunt hoţii. Atenţie mare la cine vă bate la uşă sau cum lăsaţi casa dacă plecaţi la munte.
Când plecăm de-acasă trebuie să ne asigurăm că toate geamurile sunt închise, geamurile din termopan pot fi foarte uşor deschise din exterior. Dacă plecăm timp de mai multe zile, este bine să lăsam un vecin să se mai uite la casa noastră din când în când şi să ne anunţe dacă este ceva în neregulă.
Indicat este să avem o alarmă, dar costă ceva bani. Alarma porneşte când uşa sau un geam se deschide. Un ultim obstacol care îi sperie pe hoţi, dacă aveţi câini este bine să-i lăsaţi liberi prin curte. Sunt hoţi care nu au curaj să intre în curţile unde există câini.
“În această perioadă, când suntem plecaţi în vacanţă, să rugăm un vecin de încredere să verifice starea locuinţei noastre. Dacă observă orice lucru neobişnuit, să apeleze la cea mai apropiată secţie de poliţie”, a spus Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română.

Mare atenţie când sunteţi la cumpărături

Odată cu sărbătorile, aglomeraţia se mută în marile centre comerciale, parcările sunt pline, iar oamenii sunteţi grăbiţi şi tentaţi să-şi lase lucrurile în maşină. Asta este o mare greşeală pentru că şi hoţii sunt vigilenţi. Vor profita de orice moment pentru a vă lăsa fără bunurile.
Bucuria Sărbătorilor vă poate fi stricată de hoţii de buzunare. În timp ce admiraţi sau vreţi să cumpăraţi diverse produse, ei acţionează în voie.
Poliţiştii trag un semnal de alarmă pentru românii care pleacă în vacanţe. Le recomandă acestora să fie temperaţi cu postările pe reţelele de socializare.

Pentru prevenirea faptelor de natură antisocială, care ar putea afecta siguranța cetățenilor, jandarmii vor patrula atât pe timp de zi, cât şi de noapte, în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, în zonele şi pe arterele intens circulate din Capitală şi din marile oraşe, în zonele aglomerate (gări, autogări, discoteci, lăcaşuri de cult), precum şi în locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă (târguri, oboare, pieţe, parcuri etc.
Ca urmare a numărului mare de turişti prezenţi în staţiunile montane în perioada sărbătorilor de iarnă, Jandarmeria Montană îşi va intensifica acţiunile pe traseele turistice şi în zonele unde este posibil să se producă evenimente, jandarmii fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Totodată, Jandarmeria Română desfăşoară în această perioadă acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional specific sărbătorilor iernii, prin monitorizarea respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite Jandarmeria Română face următoarele recomandări:
• persoanele care participă la evenimente să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
• în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială sau le este tulburată liniştea, cetăţenii sunt rugați să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă „112″;
• în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a preveni eventualele accidente survenite în urma folosiri obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice;
• persoanele care vor alege să își petreacă timpul în stațiunile turistice montane să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
• turiștii să aleagă traseele montane sau pârtiile de schi, în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
• în caz de accident, să anunțe Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat și câte persoane au nevoie de ajutor.

Comentarii

comentarii