Acasă Actualitate Atenționare DSVSA! Respectați Decalogul ciumei porcine, în Timiș și Arad!

Atenționare DSVSA! Respectați Decalogul ciumei porcine, în Timiș și Arad!

DISTRIBUIȚI

Timișul este lovit crunt de pesta (ciuma) porcină africană, la fel și orașul Arad, din cauza unor nemernici de bișnițari care au vrut să se îmbogățească peste noapte și au adus suine, fără autorizație, nesupuse controlului veterinar – așadar ilegal – dintr-un județ copleșit de ciuma africană – Bihor.

În acest context, reamintim decalogul cu cele 10 porunci pregătit de către DSVSA Timiș care trebuie respectat de proprietarii de porci, de fermele crescătoare, dar și de populație și de eventualii nemernici, pentru a fi evitată boala.

DSVSA Timiș atenționează că, dacă un porc este abătut și nu are poftă de mâncare, trebuie ca urgent proprietarul să cheme medicul veterinar. Să nu aștepte să apară primele semne de pestă porcină pe trupul animalului, fiindcă atunci e mult prea târziu, iar boala s-a răspândit nu numai la celelalte suine, ci la întreaga fermă sau la toți porcii din sat.

“Dacă se așteaptă să apară primele simptome e mult prea târziu”, atenționează dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiș.

Cele 10 porunci sunt: 1.Respectă obligativitatea crotalierii porcilor și a înregistrării acestora. 2. Nu cumpăra și nu vinde porci fără documente sanitare. 3. Nu lăsa porcii să circule în afara adăpostului. 4. Nu hrăni porcii cu furaje provenite din păduri cu zone ce pot fi frecventate de porci mistreți. 5. Este interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare provenite din afara gospodăriei. În acestea virusul poate rezista și un an. 6. Solicită medicilor veterinari și primăriilor efectuarea deratizării. 7. Nu achiziționa sub nicio formă carne și mezeluri de ocazie din afara rețelei comerciale. Există risc major să provină de la porci infectați. 8. Anunță veterinarul despre orice îmbolnăvire, tăiere sau mortalitate la suine. 9. Nu permite accesul persoanelor și animalelor străine în zona adăposturilor în care se cresc suine. 10. Țină legătura cât mai strânsă cu medicul veterinar.

Maria Grapini, europarlamentar din Timiș, a solicitat Comisiei Europene, sprijin masiv pentru fermierii români, care au pierderi din cauza pestei porcine.

“Am interpelat Comisia Europeană pe acest subiect tragic pentru România, am solicitat ajutor pentru cetățenii noștri, pentru crescători. Oficialii români spun că nu pot face mare lucru, nu există tratament, dar, oare, prevenția n-ar fi putut, n-ar putea de acum măcar limita aceasta boală? E un răspuns pe care trebuie să-l dea specialiștii. Cred cu tărie că statul român în colaborare cu UE trebuie să-i sprijine și să-i despăgubească pe cei care sunt, acum, în cea mai dramatică situație de viață! Am scăpat de sub control pesta porcină, putem să-i scăpăm de necaz, acum, pe fermierii români?”, este mesajul Mariei Grapini.

D.S.V.S.A. Timiş și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine să nu facă achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare  a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, atenționează DSVSA Timiș.

 

 

 

Comentarii

comentarii