Acasă Economic Aton Transilvania a realizat fraude de milioane de euro din fondurile Sapard

Aton Transilvania a realizat fraude de milioane de euro din fondurile Sapard

DISTRIBUIȚI

Grupul de firme Aton Transilvania a fost, în ultimii ani, unul dintre campionii la accesarea fondurilor europene şi la subvenţiile primite de la statul român. Prin programul Sapard, firmele din grupul Aton au derulat finanţări cu un total de fonduri Sapard de peste 9 milioane de euro. Astfel, Agrocereal, Cer-oil şi Arendt au derulat fiecare câte un proiecte în valoare de 2 milioane de euro, prin care au fost construite 3 silozuri cerealieri în vestul ţării, la Carani. Companiile Agrocereal, Cer-oil, Arendt, General Group şi Heyl Grain au derulat fiecare câte un program de achiziţie a utilajelor agricole în valoare de 500.000 de euro, din care jumătate din fonduri nerambursabile. Pentru modernizarea morii de cereale de la Carani, compania Vital & Hezl a derulat un program Sapard de 4 milioane de euro (din care jumătate din fonduri Sapard). Toate aceste programe, derulate începând din anul 2006, trebuiau însă să respecte regulile stricte ale programului Sapard. Regulile, europene de altfel, sunt foarte stricte şi prevăd, printre altele, ca firmele beneficiare de finanţare să îndeplinească condiţiile de conformitate şi eligibilitate ale procedurilor Sapard, iar aceste condiţii să fie păstrate 5 ani după obţinerea finanţării. Nemţii de la Aton GMBH au considerat însă că aceste reguli sunt doar informative şi că ei pot să schimbe ce vor în firmele lor. Astfel, pe parcursul implementării acestor proiecte, societatea Aton GMBH a devenit asociat unic la toate societăţile enumerate. Acest lucru s-a produs prin cumpărarea firmelor Arendt şi General Group, pe preţuri de nimic şi prin fuziunea în două etape a firmelor din industrie, în decembrie 2008, şi agricultură, în martie 2009. În cursul anului 2009, General Group Agrimec şi Heyl Grain Service au fost absorbite de către o altă societate comercială, deşi contractele cu Agenţia Sapard erau încă în derulare, iar sumele cu titlu nerambursabil erau deja încasate. Prin absorbţie, compania Agriconcept Europe a obţinut, practic, banii celor două societăţi implicate în programul Sapard, fără a îndeplini condiţiile de conformitate şi de eligibilitate impuse de procedurile Sapard. Agriconcept Europe a beneficiat astfel de cumularea finanţărilor mai multor proiecte Sapard, ceea ce contravine acestor proceduri. Agriconcept Europe este controlată în totalitate de Aton GMBH.
Deşi au fost atenţionaţi că încalcă procedurile Sapard, nemţii de la Aton GMBH, consiliaţi de Ernest&Young au mers mai departe şi, prin aceste preluări, fuziuni şi intrepuneri de acţionari şi societăţi comerciale au obţinut fraudulos o sumă impresionantă de bani prin inducerea în eroare a Agenţiei Sapard, ascunzând destinaţia finală a fondurilor nerambursabile.
La sfârşitul lunii decembrie 2006, Aton GMBH a achiziţionat firma Schmidt Seeger AG, care era şi furnizor pentru proiectele de modernizare a capacităţii de depozitare din cadrul Agrocereal Carani, modernizarea silozurilor pentru depozitarea cerealelor a Arendt Trans, modernizarea centrului de preluare şi depozitare în cadrul Cer-oil, dar şi-a ascuns calitatea de proprietar asupra furnizorului Schmidt Seeger în cadrul verificării efectuate de DALF în aprilie 2008. Aton GMBH a prezentat atunci documente menite să inducă în eroare nu numai inspectorii DALF dar şi proprii angajaţi, respectiv administratorii şi persoanele responsabile din partea română. Astfel, în cadrul tranzacţiilor efectuate din fonduri nerambursabile Sapard, Aton GMBH a fost şi client şi furnizor. Toate documentele acestor tranzacţii au avut acceptul lui Reiner Bauer care avea dubla calitate de administrator al Aton GMBH şi al Aton Transilvania. Prin această inginerie financiară Aton GMBH a încasat prin Schmidt Seeger AG aproximativ 12 milioane de euro, bani plătiţi de către cele trei firme din România care au beneficiat de programele Sapard pentru construcţia de silozuri. Din această sumă, 6 milioane de euro au provenit de la Sapard, 1 milion de euro a fost comisionul de intermediere al firmei Schmidt Seeger.
Ingineria financiară a fost susţinută de forma de consultanţă Ernest & Young, care au auditat, avizat şi consiliat toate demersurile prezentate mai sus. În nici unul dintre rapoartele Ernest & Young nu s-a specificat faptul să toate demersurile contravin legislaţiei româneşti şi europene în ceea ce priveşte accesarea şi utilizarea fondurilor Sapard. Actualul administrator al Aton Transilvania, Paul Milata, nu a putut fi contactat pentru a preciza opinia Aton faţă de această situaţie.

Departamentul de Investigaţii al ZIUA de Vest

 

Comentarii

comentarii