Acasă Economic Aton Transilvania, campioană la subvenţii, dar şi la datorii

Aton Transilvania, campioană la subvenţii, dar şi la datorii

DISTRIBUIȚI

Aton GMBH Transilvania şi companiile deţinute de această în România trec, din luna septembrie, printr-o perioadă nu doar dificilă din punct de vedere financiar, ci, din cauza noii conduceri, de-a dreptul penală. După ce au recunoscut datorii de peste 1,5 milioane de euro către proprietarii de la care au luat terenuri în arendă, şefii Aton Transilvania şi i-au urcat în cap şi pe angajaţii de la Carani, care au protestat pe 17 septembrie în faţa societăţii, de teamă să nu-şi piardă locurile de muncă. Problemele au început încă de anul trecut, când, în ciuda faptului că societatea încasează subvenţii de la Uniunea Europeană pentru terenul arendat, nu a reuşit să-şi onoreze contractele.
Potrivit unei analize realizate de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) aproximativ 1% din exploataţiile naţionale au încasat anul trecut 51% din subvenţiile alocate României în 2008 prin Politica Agricolă Comună (PAC).
Agrocereal Carani, din judeţul Timiş, societate deţinută de nemţii de la Aton Transilvania, se numără, conform CRPE printre primii 10 beneficiari ai acestor fonduri europene. Societatea din Carani se află chiar pe locul 3 în acest top, cu subvenţii de 1.130.462 de euro, fiind surclasată doar de companiile TCE 3 Brazi, deţinută de Culiţă Tărâţă, cu subvenţii de 2.811.952 de euro şi Comcereal, societate deţinută de Adrian Porumboiu, care a obţinut 1.535.855 de euro. Agrocereal Carani se clasează şi pe locul 3 în ceea ce priveşte suprafaţa de teren deţinută, respectiv 22.222 de hectare.
Conform CPRE, cifrele pentru 2007 arată o situaţie asemănătoare, iar pentru 2009 centralizarea cererilor făcută de APIA dă o distribuţie similară.

Datorii de peste 1,5 milioane de euro

Grupul german de firme Aton GMBH Transilvania este acuzat de sute de deţinători de terenuri din Timiş că nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale pentru exploatarea terenurilor agricole luate în arendă. Datoriile companiei pe anii agricoli 2008 şi 2009 au ajuns la peste 1,5 milioane de euro. La ora actuală, Aton Transilvania trece print-o situaţi dificilă, recunoscută chiar de conducerea acesteia. Problemele au început încă de anul trecut, când, în ciuda faptului că societatea încasa subvenţii de la Uniunea Europeană pentru terenul arendat, nu a reuşit să-şi onoreze contractele. Aton Transilvania deţine şi Moara Carani, din judeţul Timiş, cu o capacitate de depozitare de 150.000 de tone de grâu. Investiţia, în valoare de 10 milioane de euro, s-a făcut şi cu sprijinul Sapard. Grupul Aton derulează una din cele mai mari investiţii germane din judeţul Timiş, în valoare de peste 80 milioane de euro şi a încasat 9 milioane de euro, din fonduri Sapard, dar atât investiţiile proprii, cât şi lucrările de finalizare a celor cu finanţare nerambursabilă au fost, deocamdată, oprite.

Garda Financiată caută 17.000 de camioane cu piatră

Situaţia gravă de la Carani i-a îndemnat pe doi dintre administratorii Aton Transilvania SRL – Daniel Ţunea şi Agrocereal Carani – Lucian Ivănescu, să depună plângeri la autorităţile competente, faţă de abuzurile conducerii. "Vă supunem atenţiei următoarele situaţii care, în opinia noastră, pot îmbrăca consecinţe cu caracter penal," au spus cei doi în plângerea adresată Gărzii Financiare Timişoara, în data de 6 octombrie. "Declarăm că, sub durata mandatului nostru de administratori ai SC Aton Transilvania SRL (împreună cu Bauer Rainer Dirk, cetăţean german cu domiciliul în Germania) şi SC Agrocereal Carani SRL, s-au întâmplat următoarele evenimente care, în opinia noastră, sunt de natură să producă consecinţe grave în activitatea societăţilor şi pot genera efecte legate de evaziunea fiscală şi alte infracţiuni economice. în data de 16.09.2009, persoane care nu au legătură cu societăţile, dar care s-au prezentat ca viitorii administratori ai societăţilor, deşi nu au probat aceasta cu nici un document, au venit însoţiţi de un număr mare de persoane şi bodyguarzi şi, practic, au ocupat sediile sociale ale societăţilor, făcând absolut imposibilă desfăşurarea oricărei activităţi comerciale. Aceste persoane sunt Milata Paul Mihnea şi Jorg Fahrenbach care, împreună cu bodyguarzi înarmaţi cu pistoale, au spart birouri, au confiscat acte, au împiedicat intrarea în incintă a tuturor organelor de conducere legale ale societăţilor. Având în vedere că, în baza legilor române, noi eram la acea dată administratorii societăţilor, considerăm că am fost împiedicaţi să ne exercităm atributele legate de activitatea de administrator, cu scopul făţiş de a ne fi imputate ulterior toate neregulile produse de cele două persoane. Considerăm că, dată fiind situaţia mai sus expusă, nu putem fi făcuţi responsabili mai departe de situaţia gestiunilor, de existenţa sau inexistenţa documentelor legale, întrucât se justifică temerea noastră că activitatea infracţională a celor două persoane poate avea ca şi consecinţă dispariţia unor documente esenţiale pentru viaţa economică a societăţilor", se spune în plângere.
Cei doi, Daniel Ţunea şi Lucian Ivănescu, spun că au solicitat în mod repetat conducerii societăţilor de-a intra în legalitate cu operaţiunea de vânzare piatră, concasare, livrare şi transport, cărora nu li s-a dat curs, fiind vorba de aproximativ 400.000 de tone de piatră brută, cu o valoare de 1.500.000 euro. "Am adus la cunoştinţa conducerii economice a societăţii faptul că mi s-a solicitat în repetate rânduri de către conducerea SC Euromobille SRL, ca societatea pe care o reprezint să deruleze astfel operaţiunile încât să nu încalce legislaţia fiscală", spune Daniel Ţunea.
În urma plângerii, comisarii Gărzii Financiare Timişoara au demarat, pe 7 octombrie, o acţiune de control, pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu cele 400.000 de tone de piatră care au fost extrase din cariera Şoimoş, judeţul Arad. Ancheta vizează 17.000 de camioane încărcate cu câte 25 de tone de piatră cu o valoare de peste 1,6 milioane de euro.

Comentarii

comentarii