Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Timiș a avut, miercuri, o primă întâlnire în județ. Aceasta a avut loc la Lugoj, gazdă fiind primarul Călin Dobra.
“Am început seria de întâlniri în județ, în rândul comunității, exact așa cum ne-am propus la începutul anului în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Azi am fost la Lugoj, unde ne-am întâlnit cu directori de unități de învățământ, primari, pompieri și polițiști, toți implicați activ în comunitate.”, a anunțat Alexandru Iovescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
În prim plan au fost două probleme, cea consumului de droguri și cea a incendiilor de vegetație.
“Discuțiile s-au concentrat pe două probleme importante: incendiile de vegetație din estul județului și consumul de droguri în școli. Ambele sunt situații care ne preocupă și care au nevoie nu doar de intervenții, ci și de multă prevenție și informare.
În ceea ce privește arderile de vegetație, este clar că avem nevoie de soluții mai bune pentru a-i convinge pe oameni să nu mai recurgă la această practică riscantă. Pe lângă pericolele evidente pentru mediu, aceste incendii pot scăpa de sub control și pot pune în pericol viețile oamenilor. I-am asigurat pe reprezentanții ISU de tot suportul și de intensificarea acțiunilor de informare!”, transmite Iovescu.
Drogurile reprezintă o altă problemă a comunităților, una care a mai fost abordată de ATOP.
“La fel de gravă este și problema consumului de droguri în școli. Știm cu toții cât de important este să protejăm tinerii de astfel de pericole, iar soluția nu este doar să aplicăm sancțiuni, ci și să le oferim informații corecte, pentru ca ei să înțeleagă riscurile reale la care se expun.”, mai scrie vicepreședintele CJT.
În cadrul întâlnirii, consilierul județean Alin Nica a prezentat un raport al activităților derulate de ATOP Timiș în anul 2024.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Timiș a desfășurat în 2024 o activitate amplă, organizând 10 ședințe ordinare și 9 ședințe pe comisii, în cadrul cărora au fost discutate probleme esențiale pentru siguranța și ordinea publică din județ.
Întâlniri și decizii cheie
În 15 ianuarie, ATOP Timiș l-a avut ca invitat pe Pavel Abraham, fost inspector general al Poliției Române și președinte al Agenției Naționale Antidrog, pentru discuții privind rolul și eficiența autorităților de ordine publică.
La 31 ianuarie, plenul ATOP Timiș a analizat raportul de activitate pe 2023, document publicat și pe site-ul Consiliului Județean Timiș. În 21 februarie, o ședință a avut loc la Buziaș, pentru evaluarea activității Poliției Locale și a problemelor de siguranță publică din zonă. Tot în februarie, ATOP a marcat Ziua Protecției Civile alături de ISU „Banat”.
În martie, activitatea Poliției Transporturi Timișoara a fost evaluată în cadrul comisiei de planificare și evaluare a performanței. Totodată, pe 27 martie, ATOP a aprobat bugetul pentru 2024, alocând resurse pentru proiecte de prevenire a criminalității și siguranței publice.
Siguranță, prevenție și proiecte pentru comunitate
Printre temele prioritare discutate de ATOP în 2024 s-au numărat: prevenirea migrației ilegale și a criminalității, combaterea violenței pe arenele sportive și siguranța în școli și prevenirea consumului de droguri.
Un proiect notabil a fost “Prin artă luptăm împotriva drogurilor”, derulat de IPJ Timiș, care a oferit elevilor alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber. Proiectul s-a încheiat pe 11 iunie, în cadrul unei ședințe oficiale ATOP.
În iulie, ATOP a analizat problema incendiilor de vegetație, iar în august, membrii autorității au răspuns unei sesizări privind deșeurile aruncate și incendiate ilegal în zona Kuncz din Timișoara, atrăgând atenția presei asupra acestei probleme de sănătate publică.