Acasă Actualitate Atos, prezentă și în Timișoara, scufundată într-o criză financiară de aproape trei...

Atos, prezentă și în Timișoara, scufundată într-o criză financiară de aproape trei ani, are din nou probleme

DISTRIBUIȚI

Investitorul David Layani Onepoint s-a retras din discuțiile privind restructurarea grupului francez de tehnologie Atos, dar încă plănuiește să ajungă la un acord definitiv până în iulie. 

De asemenea, consorțiul format din Onepoint, Butler Industries și Econocom a confirmat încheierea discuțiilor

Un alt consorțiu, grupul EPEI condus de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, a trimis Atos o scrisoare prin care o informează despre interesul său de a se alătura discuțiilor.

 Într-o declarație separată, Atos a declarat că a finalizat negocierile cu guvernul Franței pentru a proteja „interesele suverane” ale țării. Bull SA, o subsidiară a Atos, va emite guvernului francez o „acțiune preferențială”, care acordă deținătorilor unor astfel de acțiuni mai multe drepturi decât acționarilor comuni. Acțiunile Atos au crescut cu 1,7%.

 În urmă cu două săptămâni, cotația acțiunilor grupului informatic Atos a scăzut cu peste 20% la Bursa de la Paris, după anunțul unor negocieri exclusive cu Alten pentru vânzarea filialei sale strategice Worldgrid. De la 1 ianuarie, acțiunile au pierdut aproape 90% din valoare. Atos, care se află în plină restructurare financiară, indicase marți că a ales oferta de preluare a consorțiului condus de Onepoint, principalul său acționar, condus de David Layani, în detrimentul celei a miliardarului ceh Daniel Kretinsky.

Înainte de dizolvarea Adunării Naționale, guvernul francez, prin Ministerul Economiei, își reiterase intenția de a achiziționa activitățile Atos, considerate „strategice”, pentru a evita ca acestea să ajungă în mâinile unor jucători străini. Scufundată într-o criză financiară de aproape trei ani, Atos a lansat un proces de restructurare în februarie. Compania a anunțat că are nevoie de 1,1 miliarde de euro în numerar până în 2024-2025 și că dorește să își reducă datoria brută cu 3,2 miliarde de euro, la 4,8 miliarde de euro, pentru a-și proteja activitatea.

Atos are la nivel global 112.000 de angajați și venituri anuale de circa 11 miliarde de euro. În România, compania a încheiat anul 2022 cu peste 3.500 de angajați în sediile din București, Brașov, Cluj și Timișoara, ce deservesc mai mult de 300 clienți din 15 țări. Compania are parteneriate cu instituții de apărare, securitate cibernetică, știință și sănătate.

Sursa: profit.ro

 

Comentarii

comentarii