Acasă Actualitate Attila Hajdu, jandarmul trecut în rezervă din cauza unei afecțiuni medicale, este...

Attila Hajdu, jandarmul trecut în rezervă din cauza unei afecțiuni medicale, este „apt din punct de vedere medical” pentru a conduce Poliția Locală

DISTRIBUIȚI

Luni, 7 februarie, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunțau că dintre cei șase candidați înscriși la concursul pentru ocuparea postului de director al Poliției Locale, patru au trecut de proba dosarelor. Cei doi candidați respinși nu îndeplineau condițiile de studii și, respectiv, de vechime. Potrivit informațiilor obținute de Ziua de Vest, favoritul lui Fritz, Attila Hajdu este printre cei patru. Acesta este fost jandarm, „pensionat” – trecut în rezervă, de fapt – din cauza unei boli.

Interesant este faptul că Hajdu a bifat inclusiv cerința de a fi apt din punct de vedere medical. Conform condițiilor generale de participare la concurs, „poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: (…) e) este apt din punct de vedere medical şi psihologic să exercite o funcţie publică. Atestarea stării de sănătate se face pe bază de examen medical de specialitate, de către medicul de familie, respectiv pe bază de evaluare psihologică organizată prin intermediul unităţilor specializate acreditate în condiţiile legii”.

Celelalte cerințe generale de participare erau că un candidat trebuie să aibă cetățenia română și domiciliul în România, să cunoască limba română, să aibă minimum 18 ani împliniți, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să îndeplinească toate condițiile legate de studii, de vechime și cele specifice fișei postului, să nu fie condamnată pentru infracțiuni grave, să nu îi fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice, să nu fi fost destituit dintr-o funcție publică pentru motive disciplinare și să fi fost lucrător sau colaborator al Securității.

Aparent, comisia de concurs desemnată de primarul Dominic Fritz a agreat atât examenul medical realizat de medicul de familie al fostului jandarm, cât și toate celelalte documente depuse de acesta. Contactat de Ziua de Vest, deși a menționat „nu este momentul să vorbim acum”, Attila Hajdu a ținut să lămurească anumite aspecte: nu este „pensionat pe caz de boală”, așa cum scria în articolul „Chipul din visul lui Fritz: Hajdu Attila, șef la Poliția Locală”, ci este trecut în rezervă. Așa cum prevede legea, ca urmare a depistării unei boli, în cazul său, a fost alcătuită o comisie de expertiză medico-militară, ne-a spus fostul jandarm. În plus, având și vechime de peste 20 de ani, poate primi pensie anticipată.

Potrivit art. 17 din Legea 223/2013, „Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi se află în una dintre următoarele situaţii: (…) b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară”.

Că tot am menționat comisia de concurs alcătuită, împreună cu cea de soluționare a contestațiilor, prin dispoziția primarul Dominic Fritz, ar fi de amintit faptul că sindicatul salariaților din primărie, condus de Tiberiu Negrei, va contesta dispoziția de alcătuire a acestora. Pe 31 ianuarie, Negrei înaintase conducerii primăriei o cerere de numire a câte unui membru desemnat de sindicat în fiecare dintre cele două comisii. Luni, primarul Dominic Fritz a oferit și răspuns: nu consideră sindicatul a fi „reprezentativ” și refuză cererea acestuia.

Negrei ne-a spus că, așa cum a anunțat încă dinainte de a primi răspunsul, joi va depune o plângere prealabilă pentru anularea dispoziției, iar în cazul unui nou refuz se va adresa instanțelor de judecată. Președintele sindicatului consideră organizația sa reprezentativă conform legii, fiind afiliată la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație și la Cartel ALFA.  

Acesta are și alte dubii, legate atât de modul în care a fost organizat concursul, cât și de răspunsul semnat de primarul Dominic Fritz și de secretarul general Caius Șuli: „Nu se cunoaște, la modul public vorbind, numele candidaților. Legea este lege, nu avem ce să facem, dar aici nu vorbim despre simple funcții de execuție. Este vorba totuși despre funcția de conducere cea mai înaltă din cadrul unei instituții. Ce facem? Scoatem numai numele celui pe care îl declarăm câștigător? Toată Timișoara ar trebui să cunoască candidații care și-au depus dosarele pentru o funcție de conducere la cel mai înalt nivel. Cum poți face contestația împotriva unei persoane în fazele astea? (…) Chiar mă gândeam, când am primit răspunsul, că este semnat și de domnul secretar Caius Șuli. Cum ne dă dânsul un răspuns de refuz când el face parte din comisia de soluționare a contestațiilor. Este membru al unei comisii în care noi aveam doleanța să ne includem un reprezentant!”.

Pe lângă actualul secretar general, din cele două comisii mai fac parte și alți șefi din primărie. Concret, în comisia de concurs, președinte este Radu Bogdan Sperneac, (Direcția de Evidență a Persoanelor – Stare Civilă), iar ceilalți membri ar fi Gabriel Almăjan (arhitectul-șef), Magdalena Nicoară (Urbanism/Autorizare și Control), Monica Pfeifer (Management Intern) și Călin Fiat (reprezentant ANFP). În cazul comisie de soluționare a contestațiilor, președinte este chiar Șuli, din aceasta mai făcând parte și Simona Drăgoi (fost secretar general), Mihai Boncea (directorul de la Patrimoniu), Claudiu Andraș (Resurse Umane) și Cristian Mircea Florescu (reprezentant ANFP). Agata Jivkov este secretarul ambelor comisii. Sindicatul ceruse numirea în cele două comisii a doi șefi din Poliția Locală: Ioan Valentin Ardelean (Serviciul Circulație Rutieră) și, respectiv, Marius Ionuț Țîrlui (Biroului Patrulare Navală).

Joi, 10 februarie, ar trebui să aibă loc probele de limbi străine și competențe digitale din cadrul concursului. Luni, 14 februarie, ar trebui să se desfășoare proba scrisă.

Comentarii

comentarii