Acasă Actualitate Au câştigat reunificând cultural Banatul

Au câştigat reunificând cultural Banatul

DISTRIBUIȚI

Dascălii din Timişoara – premiaţi de prim-ministrul Serbiei…
O delegaţie de dascăli din Timişoara a fost premiată, la sfârşitul săptămânii trecute, de prim-ministrul Serbiei. Din aproximativ 800 de proiecte realizate în Serbia, România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Italia, un proiect născut pe relaţia Timişoara – Vârşeţ a câştigat titlul suprem. Este  vorba de „Programul de bună vecinătate România – Serbia”, coordonat de profesorul timişorean Alexandru Radovan, de la Colegiul Naţional „CD Loga”, din partea română. La Belgrad au fost premiate primele zece proiecte finanţate din fonduri europene. Doctor în istorie, profesorul din Timişoara a transformat un vis imposibil în realitate. A reunificat cultural Banatul Mare.

Evaluatorii independenţi au decis…

Premierul Serbiei, o puternică delegaţie a Uniunii Europene şi ambasadorii la Belgrad ai României, Bulgariei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei şi Italiei au fost prezenţi la eveniment. Demarat cu trei ani în urmă, programul româno-sârb a urmărit în special dezvoltarea colaborării culturale între regiunea Banatului de Sud din Serbia şi judeţele Timiş şi Caraş-Severin. „Recunoaşterea este cu atât mai mare cu cât evaluatorii au fost independenţi, iar în concurenţă au intrat toate proiectele de colaborare transfrontalieră pe relaţia cu Serbia”, spune Radovan. Totul a pornit cu un curs bilingv de Istoria Banatului, susţinut săptămânal de Radovan, la Vârşeţ. Relativ rapid, profesorul timişorean a reuşit să adune în jurul său un grup de inimoşi care au încercat, prin intermediul culturii, să unească Banatul sârbesc cu cel românesc. Din delegaţia română au mai făcut parte încă doi dascăli timişoreni. Este vorba de profesoara Alexandra Ivănică, de la Colegiul Tehnic Ion Mincu şi de Milin Tihomir, de la Colegiul Naţional „CD Loga”.

Au convins guvernul de la Belgrad că sunt cei mai buni

Festivitatea de premiere a avut loc la Centrul Sava din Belgrad, în cadrul Conferinţei anuale a programelor de colaborare transfrontalieră „De la fondurile CARDS  la fondurile IPA”. Zecile de acţiuni pornite de la Timişoara şi desfăşurate în ultimii trei ani pe relaţia România – Serbia au convins guvernul de la Belgrad. „În cadrul programuluig am dotat biblioteca comunităţii româneşti din Vârşeţ  cu mii de cărţi de literatură română. Sute de elevi români şi sârbi au fost trimişi în tabere de creaţie. Am reuşitg de-a lungul timpuluig să asigurăm nenumărate burse la universităţile din România. Au fost publicate volume comune ale elevilor sârbi şi români, au avut loc activităţi ecologice de cele două părţi ale graniţei şi au fost organizate concursuri sportive şi pe discipline ştiinţifice”, spune profesorul Alexandru Radovan.

Comentarii

comentarii