Acasă Eveniment Au cumpărat telefoane mobile şi laptopuri de aproape 500.000 de lei folosind...

Au cumpărat telefoane mobile şi laptopuri de aproape 500.000 de lei folosind date obţinute în mod fraudulos

DISTRIBUIȚI

Cinci persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare care făcea operaţiuni financiare în mod fraudulos sunt cercetate – trei în stare de arest preventiv, în urma a nouă percheziţii făcute de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT Oradea. Acestea ar fi obţinut fraudulos datele pentru instrumentele de plată electronică şi ar fi cumpărat telefoane mobile şi laptopuri de ultimă generaţie, în valoare de aproape 500.000 de lei, scrie news.ro. 

Poliţia Română a anunţat, joi, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, au făcut nouă percheziţii domiciliare, în judeţele Arad şi Timiş, la locuinţele a opt persoane, bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

”Din cercetări a reieşit că, din 2022 şi până în prezent, persoanele bănuite, cu vârste cuprinse între 22 şi 40 de ani, din judeţele Arad şi Timiş, ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Bărbaţii sunt bănuiţi că ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituţii financiar-bancare dintr-o ţară a Uniunii Europene, pe care le-ar fi înrolat într-o aplicaţie de plată electronică, instalată pe dispozitive mobile şi ar fi achiziţionat, astfel, de la diverşi comercianţi din municipiile Oradea, Arad, Timişoara şi Deva, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri performante şi alte produse electronice, în valoare totală de 493.018,49 de lei”, a arătat sursa citată.

De asemenea, pentru a îngreuna descoperirea activităţii infracţionale, membrii grupului ar fi generat, prin intermediul unei aplicaţii dedicate plăţilor online, carduri virtuale emise de furnizorii de servicii financiare. Ulterior, cardurile ar fi fost folosite la cumpărarea bunurilor menţionate.

Conform sursei citate, o parte din bunurile astfel achiziţionate ar fi fost valorificate prin vânzarea către persoane de bună credinţă, iar o altă parte au fost descoperite în urma percheziţiilor, la domiciliile unora dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor.  

Astfel, la percheziţii au fost găsite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unităţi flash, 21 de cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro şi 2.500 de lei, documente de identitate în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost falsificate şi 92 de grame de pulbere cristalizată.

La finalizarea percheziţiilor, la sediul DIICOT Oradea au fost duse, pentru audieri, şase persoane, iar ulterior procurorii au dispus reţinerea a cinci dintre acestea.

Joi, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă a 3 dintre bănuiţi, pentru 30 de zile. Pentru alţi 2 bănuiţi, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, de sprijinul jandarmilor Brigăzii Mobile Timişoara şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.

Comentarii

comentarii