Acasă Actualitate Au fost aprobate, încă o dată, impozitele locale din Timișoara pe anul...

Au fost aprobate, încă o dată, impozitele locale din Timișoara pe anul 2022. Consilierii locali, puși să voteze ca „într-o comună din Burkina Faso”

DISTRIBUIȚI

taxe-40821Joi, 16 decembrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat taxele și impozitele locale pe anul 2022. Și de această dată, decisiv pentru trecerea proiectului de hotărâre a fost votul lui Raul Ambruș. Au fost făcute și amendamente, unele au fost aprobate, iar altele nu, dar majorările cele mai importante au rămas.

De altfel, este vorba despre același proiect care fusese aprobat și pe 26 octombrie la a doua „încercare”. Atunci, prima dată, patru consilieri USR au sesizat „probleme tehnice” și a fost reluată procedura. S-a dovedit că numai unul dintre cei patru useriști a și avut probleme cu conexiunea, ceilalți doar nefiind atenți. În urma scandalului din ședință au fost înaintate și plângeri către prefectură, iar, până la urmă, hotărârea de consiliu local a fost revocată de consilierii locali pe 23 noiembrie de frica unei eventuale acțiuni în instanță.

„Probleme tehnice” au fost și pe 16 decembrie, însă de altă natură: consilierii locali au fost nevoiți să voteze verbal, atunci când președintele de ședință, Cosmin Tabără, le striga numele. În ultimele ședințe desfășurate online, votul se desfășura direct pe platforma Zoom. Cei de la „Tehnic” de această dată, însă, nu au mai putut asigura această posibilitate.

Liberalii au criticat această situație, Dan Diaconu considerând că acestea sunt condiții de „comună din Burkina Faso”, iar Simion Moșiu a spunând că se simte „ca la grădiniță”. Adrian Lulciuc a cerut și „consecințe” pentru „cine se face responsabil”. În replică, primarul Dominic Fritz a dat vina pe Cosmin Tabără: „Este cutuma ca președintele de ședință să trimită întrebările colegilor de la «Tehnic». Să aveți îngăduință cu domnul președinte Tabără, care este de abia la a doua ședință (din postura de președinte – n.r.)”.

Viceprimarul liberal, însă, a oferit lămuriri: „Mi-ar fi plăcut să fie această întâlnire fizică. Am fost înștiințat că nu vom putea vota online. Mi s-a adus la cunoștință la ora 12 că nu putem urca pe platformă din motive tehnice întrebările. Nu mi s-a cerut chestiune de întrebări, cum nu mi s-a cerut nici la prima ședință”. Ulterior, acesta a și citit informarea privită de la colegul de la „Tehnic”, în care își acesta își cere scuze că nu poate asigura votul electronic, doar transmisiunea pe Zoom și pe Facebook. Colegii de partid ai lui Tabără au insinuat, mai apoi, că Fritz a mințit voit, pentru că de fapt, primarul este cel care trimite întrebările, nu președintele de ședință.

Vă amintim că, în urma aprobării proiectului, cea mai importantă modificare este cea legată de impozitele pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice. Practic, conform proiectului propus de administrația Fritz, pentru imobilele folosite în scopuri economice, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor plăti 1,95% din valoarea clădirii. În 2021, pentru persoanele fizice, cuantumul impozitului respectiv este de 0,6% din aceeași valoare. De altfel, acesta este nivelul maxim prevăzut de lege: 1,3%, la care se poate adăuga încă o majorare de 50%. Mai sunt și alte ușoare majorări și la clădirile rezidențiale (de la 0,08 la 0,10% din valoarea imobilului) atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Detalii despre proiectul de taxe și impozite pe anul 2021 puteți vedea aici: Unele taxe ar putea crește, altele s-ar putea elimina, iar două ar putea fi reintroduse în 2022, la Timișoara. Ce propune actuala administrație.

În ședința de joi, însă, la fel ca și în cea din octombrie, au fost depuse mai multe amendamente. Paula Romocean, USR, a propus scutirea la plata impozitului pe autovehicule pentru revoluționari, după cum prevede și legea, dar și scutire de la plata impozitului pe clădiri, pentru cinci ani, pentru proprietarii de clădiri istorice care își refac fațada. Acestea au fost aprobate, la fel ca și cel repetat de Raul Ambruș, de acordarea unei bonificații de 10% pentru persoanele fizice și juridice care își plătesc dările până la finalul lunii martie.

Pe de altă parte, majoritatea USR – Ambruș a făcut ca amendamentele Roxanei Iliescu (PRO România), ale lui Cosmin Tabără (PNL) și ale lui Radu Țoancă (PSD) să fie respinse. Pe scurt, cei trei au vizat trei impozite. În primul rând, a fost dezbătut impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice. Roxana Iliescu a dorit păstrarea nivelului din acest an, 0,6% din valoare, dar și eliminarea majorării suplimentare de 50%. Tabără a vizat impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, propunând chiar o reducere de la 1,3 la 1,2% din valoare. Radu Țoancă, pe de altă parte, a vrut păstrarea nivelului din 2021, de 0,08% din valoare, pentru clădirile rezidențiale, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. În toate aceste cazuri au fost doar 11 voturi „pentru” și 14 voturi „împotrivă”. Astfel, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor plăti un impozit de 1,95% din valoare pentru clădirile nerezidențiale și 0,10% pentru clădirile rezidențiale, așa cum era stabilit în proiectul înaintat de Fritz.

 

Comentarii

comentarii