Acasă Actualitate Au început lucrările la patru dintre cele 72 de blocuri cuprinse în...

Au început lucrările la patru dintre cele 72 de blocuri cuprinse în programul de reabilitare termică

398
DISTRIBUIȚI
altDupă luni de zile de negocieri cu guvernul, care nu aloca suficienţi bani pentru reabilitarea termică a blocurilor din Timişoara înscrise în programul naţional pe anul 2009, după discuţii cu asociaţiile şi completarea documentelor, după licitaţiile publice, au demarat, în sfârşit lucrările de anvelopare a blocurilor. Joi, la patru dintre cele 72 de blocuri ce urmează să fie reabilitate, s-au început lucrările. Luni urmează ca şantierul să fie amenajat pentru încă 15 condominii. Licitaţiile publice pentru desemnarea constructorilor s-au desfăşurat în perioada 7-15 septembrie, iar viceprimarul Sorin Grindeanu a ţinut ca totul să fie cât se poate de transparent, reprezentanţii asocaţiilor de locatari fiind în permanenţă invitaţi la primărie pentru consultări. 28 de firme au participat la licitaţii, doar 23 întrunind toate condiţiile impuse. Cele 23 de firme de construcţii şi-au adjudecat lucrările pentru 55 de blocuri, iar pentru restul de 17, se reiau licitaţiile în cel mai scurt timp.

 „În cel mai scurt timp posibil, se vor relua licitaţiile pentru celelalte 17 imobile, la care procedurile au fost anulate din lipsă de ofertanţi sau pentru neîndeplinirea condţiilor de calificare”, spune viceprimarul Sorin Grindeanu. Pentru trei dintre blocuri nu a existat niciun ofertant, restul licitaţiilor nefiind câştigate pentru că nu au fost întrunite cerinţele tehnice. Doar două contestaţii s-au înregistrat în urma licitaţiilor, un procent nesperat de mic, dacă e să luăm în calcul „moda contestaţiilor”, care a blocat, în ultima perioadă, numeroase proiecte importante, printre care şi mult aşteptatul deponeu de la Ghizela. 
Termen de execuţie, două sau trei luni
Primele patru blocuri la care au fost demarate lucrările sunt: Str. Burebista nr. 10 – constructor: ADP Timişoara, valoarea investiţiei este de 430.218,33 lei (inclusiv TVA), 40 de apartamente, termen de execuţie – 2 luni; Bdul. Gen. Dragalina nr. 42 – constructor: MC&V Construct Timişoara, valoarea investiţiei este de 482.792,64 lei (inclusiv TVA), 32 de apartamente, termen de execuţie – 2 luni; Aleea FC Ripensia nr. 10-12 – constructor: SIVRA Timişoara, valoarea investiţiei este de 1.252.820 lei (inclusiv TVA), 88 de apartamente, termen de execuţie – 3 luni; Caea Torontalului nr. 13 – constructor: Conselectrificarea Timişoara, valoarea investiţiei este de 1.327.612,45 lei (inclusiv TVA), 88 de apartamente, termen de execuţie 2 luni şi 3 săptămâni.
 
Licitaţiile au redus preţurile de execuţie
Preţurile de execuţie au scăzut în urma licitaţiilor, aşa cum era estimat. Criteriile de câştigare a licitaţiei fiind preţul (60%) şi termenul de execuţie (40%), cele mai multe societăţi au venit cu oferte de aproximativ 85% din preţul stabilit iniţial. Astfel, timişorenii cărora estimarea iniţială le dădea un preţ de 700-800 de euro pe apartament, vor plăti în jur de 500 de euro. Lucrările de reabilitare presupun anveloparea blocurilor, izolarea plafonului şi a subsolului şi montarea de tâmplărie PVC cu geam termopan atât pe casa scărilor, cât şi în apartamente. 
 
Finalizare în acest an?
„Pe măsură ce se vor semna contractele de execuţie, se vor preda amplasamentele şi se vor transmite ordinele de începere a lucrărilor, astfel încât un număr cât mai mare deblocuri de locuinţe să fie finalizat înainte de venirea iernii”, spune acelaşi Sorin Grindeanu.Cum toamna se anunţă una blândă şi firmele de construcţii dornice de muncă şi implicit de încasat bani, e foarte posibil ca multe dintre blocuri să fie finalizate în acest an. În cazul în care termenele de execuţie nu sunt respectate, firmele suferă penalizări. Până atunci, plata se face periodic, pe faze ale lucrării, astfel că, teoretic, societăţiile executante au tot interesul să se ţină de termene, mai ales că nu este o perioadă în care firmele de construcţii să fie la foarte mare căutare. 
 

Comentarii

comentarii