Parafrazând un vechi slogan, “Proletari din toate țările uniți-vă!”, conf. univ. CSII. dr. Ioan David, coordonatorul Bibliotecii Academiei Române Timișoara și moderatorul reuniunii, a transmis următorul îndemn: “Bihoreni din tot Banatul uniți-vă sub cupola Asociației Bihorenii din Banat!”
Mesajul a fost transmis cu prilejul simpozionul ”Banatul și Bihorul – vetre românești de cultură, spiritualitate și știință”, vineri, 18 octombrie, în Aula Academiei Române Timișoara, ce a avut loc în cadrul Zilelor culturii bihorene, un eveniment marca Asociația Bihorenii din Banat, condusă de lector univ.dr. Mircea Bota.
Bihorul și Banatul reprezintă o relație străveche, văzută și dezbătută de profesori universitari, istorici, literați, etnografi, într-o cheie în care știința, cultura și spiritualitatea sunt văzute că numitor comun.
Despre relația istorică dintre cele două regiuni au conferențiat profesor universitar doctor Eugen Man din cadrul Universității Politehnica Timișoara, prof. dr. Ioan Hațegan, cercetător științific, conf. univ. CSII. dr. Ioan David, coordonator Bibliotecii Academiei Române Timișoara, prof. univ. doctor habil, Ioan Horga, Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Universitatea din Oradea, directorul Muzeului Țării Crișurilor, conf.univ. dr. Dorel Miclea, directorul Muzeului Satului Bănățean Timișoara.
Invitate special au fost doamnele muzicii bihorene Florica Bradu, Viorica Flintașu, Irina Mioc și Florica Zaha.
Președintele Academiei Române Timișoara, prof.univ.dr. Dan Dubina, a atras atenția că a fost o minunată întâlnire a bihorenilor cu banățenii și pentru prima dată prestigioasa instițutie face o asemenea manifestare, diferită față de ceea ce organizează de obicei.
“Ne bucurăm de această întâlnire la filială și vă urez bun venit”, a fost mesajul academicianului Dan Dubină.
Mircea Bota a vorbit despre istoria Asociației Bihorenilor din Banat și a înaintat o cifră de 20.000 de bihoreni care trăiesc în regiune.
Bota a amintit de minunata expoziție „Vatra” care a transformat sala de Pedagogie Muzeală a Bastionului Maria Theresia într-o celebrare vie a tradițiilor bihorene. Evenimentul este o fereastră deschisă către trecut, conectând vizitatorii la rădăcinile culturale care definesc Banatul și Bihorul.
Ce puteți găsi aici? Costume și obiecte tradiționale care acoperă o perioadă de peste un secol, din 1830 până în 1990, toate însoțite de acel miros nostalgic al sobei de la drum a bunicilor – sau, dacă preferați, al vetrei.
De asemenea, bănățenii și bihorenii sunt invitați la întâlnirea cu Florica Bradu, Viorica Flintașu și Irina Mioc – trei doamne ale cântecului popular bihorean, care au înțeles cât de important e să păstreze și în cuvântul scris vorbele din bătrâni, ca ăși vor lansa o carte, vineri de la ora 16:00, la Muzeul Național al Banatului, Bastion Theresia.
Mircea Bota, președintele Asociației Bihorenii din Banat, îi invită pe toți cetățenii la trei zile de “răsfăț” pentru suflet, în acest weekend la Muzeul Satului Bănățean da Pădurea Verde Timișoara.
“Să ieșim din griul tomnatic, să ne colorăm ținutele, să horim, să ne ospățim și să ne cinstim goștile, cum am învățat de-acasă, din Bihor”.