Angajații de la Horticultura au tăiat, sâmbătă dimineața, bătrânul stejar din parcarea Primăriei Timișoara. Decizia a fost luată ca urmare a stării fiziologice a copacului, care era puternic degradat, au explicat specialiștii de la Serviciul Spații Verzi Recreative și Horticultura SA. Evenimentul a fost pregătit și de echipa de comunicare din primărie, care a postat, vineri, pe Facebook, un mesaj lacrimogen.
„Mâine ne luăm rămas bun de la bătrânul stejar din parcarea Primăriei. Arborele are o vârstă biologică înaintată, iar starea fiziologică este puternic degradată. Evaluările specialiștilor au arătat că riscul de prăbușire a crescut considerabil, punând în pericol atât cetățenii, cât și bunurile din zonă. De-a lungul timpului, specialiștii Serviciului Spații Verzi Recreative și Horticultura SA au încercat să prelungească viața stejarului prin intervenții succesive cu tăieri de corecție și eliminare a ramurilor uscate, însă fără succes. Trunchiul este deteriorat în interior și invadat de insecte, ceea ce îl face extrem de vulnerabil la prăbușire, mai ales în condiții meteo nefavorabile. Tăierea stejarului se face cu aviz de la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Timiș. Deși ne despărțim cu tristețe de acest simbol natural, prioritatea noastră rămâne siguranța cetățenilor. În loc, vom planta un copac tânăr, cel mai probabil, tot un stejar”, au transmis reprezentanții primăriei.
Din păcate, pagina de Facebook a primăriei a fost instituită cenzura.
Alex Ciobotă, cunoscut peisagist din Timișoara și membru al Asociației Peisagiștilor din România (ASOP), a postat un comentariu critic-constructiv, cu argumente tehnice și alternative la tăierea arborelui. Mesajul său a fost însă șters.
„Primăria Timișoara postează romantic lacrimogen că urmează să taie stejarul veteran din spatele Primăriei. Comentez critic – constructiv, aducând argumente tehnice și alternative. Comentariul este cenzurat/șters pe o pagină publică a unei instituții publice. Dominic Fritz, Ruben Lațcău, sper măcar că în efortul acesta i-ați găsit un loc de muncă și primarului pensionat Robu. Ar fi o reconciliere prin care dânsul ar face ce îi place: ar șterge, ar cenzura, ar bloca”, a comentat Alex Ciobotă.
Revenind la comentariul cenzurat, peisagistul Alex Ciobotă a scris: „O perspectivă nuanțată a neputinței administrației locale de a gestiona arborii veterani ai orașului. Prelungirea vieții unui arbore veteran se face prin monitorizare continuă, degajarea straturilor care încorsetează rădăcina pe o zonă (TPZ), aerarea substratului și rădăcinii, injectarea de microelemente și fertilizanți organici în sol, tratamente la scoarță și trunchi, udarea în sezonul fierbinte… Tăierea în coroană la un arbore ca acesta este precum i-ai tăia degetele unui pacient postoperator”.