Acasă Cultura Auăleu prezintă spectacolul de teatru Miorița în Serbia, în cadrul proiectului Cămine...

Auăleu prezintă spectacolul de teatru Miorița în Serbia, în cadrul proiectului Cămine în mișcare 2022

DISTRIBUIȚI

În perioada 2-3-4 septembrie 2022, spectacolul de teatru Miorița al asociației individuale de teatru Auăleu este prezentat în trei localități din Serbia: Lokve / Sân Mihai, Vršac / Vârșeț și în Dolovo / Doloave. Evenimentele sunt organizate de Asociația Prin Banat în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia, în cadrul Cămine în mișcare – proiect parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. 

Cea mai recentă adaptare a acestei opere scoate Miorița din tărâmul baladelor populare și o transpune la intersecția a două manifestări artistice: muzica contemporană și teatrul mascat. 

Reunind o varietate de artiști, de la muzicieni de black metal – precum Sol Faur, fost membru Negură Bunget, actual Dordeduh – la percuționiști de operă și actorii profesioniști de la asociația individuală de teatru Auăleu din Timișoara, proiectul Miorița reinterpretează o variantă mai puțin cunoscută a baladei populare, variantă ce provine din zona Banatului. În această versiune, personajul principal adoptă o atitudine mai degrabă revoluționară înainte de a fi ucis, în loc de lamentare. Totuși, momentul morții ciobanului reprezintă punctul culminant al poveștii, dar și o conexiune cu „mireasa lumii”, prin care moartea este văzută ca o reintegrare a individului în natură.

O piesă de teatru fără cuvinte, bariera lingvistică fiind, practic, inexistentă, în care povestea este transmisă prin intermediul tonurilor întunecoase ale black metalului și a măștilor, Miorița este și o creație muzicală ce aduce laolaltă structuri orchestrale, ritmuri de jazz și secvențe de muzică ambientală, având scopul de a reda singularitatea unei întâmplări mistice. Prin acest proiect, spectatorii au șansa de a experimenta particularitățile temei arhetipale a morții ca o supraviețuire spectaculoasă a unei legende răspândite, cândva, printre ciobanii din Transilvania.

În contextul anului 2023 când Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, proiectul Cămine în mișcare devine, prin astfel de evenimente, care întăresc legăturile cu localități din Serbia și Ungaria, unul dintre cele importante mijloace de promovare a Banatului istoric, a culturii și tradițiilor românești ca parte a patrimoniului cultural local, contribuind la crearea de oportunități economice, culturale și sociale pentru întreaga regiune.

Comentarii

comentarii