Acasă Cultura Avancronică de concert

Avancronică de concert

DISTRIBUIȚI

Concertul simfonic de vineri seara, 24 aprilie, cu începere de la ora 19, de la Filarmonica Banatul, sala „Capitol”, va fi deschis de uvertura „Coriolan”, op 62, de Ludwig van Beethoven, o pagină muzicală deosebit de reuşită, despre care concert-maestrul dr. Mircea Tătaru ne spune că „este o pagină de muzică programatică şi se referă la Generalul roman Coriolanus, care, din mântuitorul şi salvatorul Romei devine exilat, datorită aroganţei şi dispreţului cu care îi trata pe cetăţenii Romei. De nevoie, se aliază cu duşmanii Romei şi începe asediul asupra oraşului. Deznădăjduit, la sfatul mamei şi al soţiei, el se sinucide.
Cunoscând caracteristicile proprii ale eroismului beethovenian, putem spune că acest deznodământ al uverturii nu îi este propriu, pentru că, în locul unei acţiuni eroice cu final victorios, asistăm la tragedia unei conştiinţe înfrânte.”
În continuarea concertului, pianistul Michelangelo Carbonara din Italia, va interpreta Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 83, de Johannes Brahms, o lucrare mai lungă decât un concert instrumental, ajungând la dimensiunile unei simfonii, cam de 50 de minute.
„Lungimea se datorează faptului neobişnuit de a introduce încă o parte, un scherzo, rupând tradiţionala structură a concertului instrumental.
O altă dezicere de la tradiţie este renunţarea la obişnuita introducere orchestrală, dar acest curaj îl avusese Beethoven mai înainte. Concertul a fost dedicat lui Eduard Marxen, profesorul lui Brahms.”
În încheierea concertului, care va fi condus de la pupitrul dirijoral de Raymond Janssen din Olanda, se va putea audia Simfonia nr. 1 în si bemol major, op 38, de Robert Schumann, inspirat programată, deoarece se mai numeşte şi Simfonia Primăverii.
„La geneza ei se află un însufleţitor poem al lui Böttiger, intitulat: Prin văi înfloreşte primăvara. Biografii lui Schumann spun că simfonia nu este numai răsunetul naturii reînviate, dar şi expresia luminii din sufletul său inundat de dragostea pentru Clara.”

Comentarii

comentarii