Acasă Cultura Avancronică de concert

Avancronică de concert

DISTRIBUIȚI

Programat joi, 30 aprilie, concertul simfonic al orchestrei Filarmonicii „Banatul” va oferi iubitorilor de muzică audiţia a două  lucrări: Concertul nr.1 în fa diez minor pentru pian şi orchestră, op. 1, de Serghei Rahmaninov, şi Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36, de Piotr Ilici Ceaikovski. Rahmaninov a compus acest prim opus la 19 ani, în 1892, deşi mai avusese o tentativă de a scrie un concert pentru pian cu trei ani mai înainte,  proiect rămas abandonat.
Concert-maestrul dr. Mircea Tătaru ne spune: „Fiind un pianist excelent, el şi-a folosit întreaga îndemânare pentru a alcătui partitura solistică care să servească talentului său de melodist.
Mai puţin inspirată era orchestraţia, cam greoaie şi lipsită de nuanţe.
După aproximativ 25 de ani, el hotărăşte să revizuiască acest concert şi reuşeste pe deplin, compararea celor două ediţii dezvăluindu-ne o extraordinară dezvoltare muzicală.
El nu se atinge de inspiratul material tematic, ci intervine cu modalităţi moderne de tratare şi reface orchestraţia conform maturităţii profesionale la care ajunsese.
În 1917, la data refacerii primului concert, concertul nr.2 şi 3 pentru pian erau deja binecunoscute şi apreciate.
Trebuie remarcat faptul că operaţiile efectuate nu au ştirbit prospeţimea şi elanul tineresc remarcate la prima versiune.” Joi seara, pianista Vanda Albotă ne va oferi interpretarea versiunii finale.

Despre simfoniile lui Ceaikovski se spune că sunt spovedanii ale sufletului, dar şi relaţionări cu lumea înconjurătoare.
„Ele sunt adevărate etaloane ale romantismului secolului XIX.
Una dintre reprezentantele cele mai de seamă este Simfonia a IV-a, definitivată în 1878.
Atunci, la audiţia ei, a fost considerată evident modernă atât prin substanţa muzicală cât şi prin forma în care se prezenta.
Descoperim în simfonie o lume a pasiunii care este creată din tablouri vii, dinamice, recunoaştem în interior un Ceaikovski pasionat de muzica de balet.
Simfonia a IV-a este un produs de o mare frumuseţe şi autenticitate artistică, este prima sa mare simfonie cu care intră în istoria simfoniei romantice.”
Concertul simfonic va fi condus de maestrul Eckart Hübner din Germania.

Comentarii

comentarii