Acasă Cultura Avancronica concertului de încheiere a Timişoarei Muzicale

Avancronica concertului de încheiere a Timişoarei Muzicale

DISTRIBUIȚI

Concertul de încheiere a Festivalului „Timişoara Muzicală” de vineri, 29 mai, cu începere de la ora 19, se va afla sub conducerea maestrului Richard Haglund, din Statele Unite ale Americii, care propune publicului timişorean o seară de muzică americană, cu o singură excepţie: Concertul nr.1 în sol minor pentru vioară şi orchestră, op. 26 de Max Bruch, care va fi interpretat de un violonist american – Michael Antonello. Concert-maestrul dr. Mircea Tătaru ne propune o prezentare a celor trei compozitori americani a căror muzică va răsuna în sala Capitol în interpretarea orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul”.
Concertul va debuta cu Simfonia a III-a a compozitorului Roy Ellsworth Harris. “Născut în 1898, în Chandler, Oklahoma, Harris a fost un compozitor considerat clasic. A scris peste 170 de lucrări, de importanţă şi valori diferite, dar simfoniile sale sunt considerate o contribuţie importantă la dezvoltarea simfonismului american. Fiind un mare admirator al formelor preclasice ale muzicii europene şi mai ales al dezvoltării polifoniei preclasice a Renaşterii, Harris a folosit aceste tehnici în creaţia sa. Atât tehnica de orchestraţie cât şi modul de dezvoltare organică a discursului muzical din lucrările sale, i-au făcut pe unii teoreticieni americani să-l dea de exemplu în lucrările lor. Simfonia a III-a a fost scrisă în 1939 şi, după premiera condusă de Serge Koussevitzky, căruia i-a fost dedicată, şi-a câştigat un renume de esenţă a simfonismului american.“ Un alt talentat şi creativ compozitor american a fost Charles Tomlinson Griffes, născut în 1884, în Elmira, statul New York. Studiile din Europa au marcat asimilarea trăsăturilor acestei vaste culturi. “La Berlin a studiat compoziţia cu Englebert Humperdink. S-a întors în America în 1907, unde a desfăşurat o vastă activitate didactică, de creaţie muzicală şi de promovare a culturii. Din păcate acest promiţător compozitor a murit prematur, la doar 35 de ani.” Concertul de vineri a pregătit pentru timişoreni “Poemul simfonic pentru flaut şi orchestră”, în interpretarea flautistului Vlad Colar, membru al Filarmonicii „Banatul”.
Concertul se va încheia cu Simfonia a II-a op. 30 de Howard Hanson, un compozitor care începe să fie cunoscut la Timişoara. “În iunie 2007, tot sub conducerea dirijorului Haglund, orchestra noastră a interpretat două lucrări ale sale: Variaţiuni ritmice şi Serenada pentru flaut, harpă şi orchestră de cameră. La fel ca şi ceilalţi compozitori prezenţi pe afişul concertului, şi Hanson a fost un adept al muzicii clasice. S-a născut în 1896, în Wahoo, Nebraska, din părinţi suedezi. Pentru strădaniile sale de propagator al muzicii şi culturii în general, a primit numeroase premii şi medalii, inclusiv Premiul Pulitzer  pentru întrega activitate. Este foarte cunoscut în Statele Unite datorită operei sale Merry Mount, prima operă americană. La celebrarea a 50 de ani de la înfiinţarea Orchestrei simfonice din Boston, Koussevitzky i-a cerut să scrie o simfonie. Premiera acestei lucrări a fost în noiembrie 1930, dată de la care compozitorul a devenit foarte cunoscut şi apreciat. Simfonia, cea pe care o vom asculta vineri seara, mai este cunoscută şi sub denumirea de Simfonia Romantică.”

Comentarii

comentarii